Головна - Новини - «Важливо вміти спиняти відчай»: Наталка Маринчак випускає нову збірку віршів

«Важливо вміти спиняти відчай»: Наталка Маринчак випускає нову збірку віршів

Час прочитання: 2 хв

Харківська поетка Наталка Маринчак випускає збірку поезій «Відчаєспинне». Вона містить вірші про війну та любов, написані після 24 лютого 2022 року.

«Люк» розпитав авторку детальніше про збірку, створену харків’янами для харків’ян (і не тільки).

В чому особливість збірки?

Про вихід нової збірки поетка Наталка Маринчак повідомила у себе на Facebook-сторінці. У неї входять вірші, написані між 24 лютого 2022 року та 7 квітня 2023-го. Створювали збірку майже виключно харків’яни: видавцем виступив Олександр Савчук, післямову написав театральний режисер Кирило Лукаш, проілюстрував Костянтин Зоркін.

«Можемо сказати, що це збірка двох авторів — Зоркіна як графіка та Маринчак як поета, — розповідає вона «Люк». — В якийсь момент це стало принциповим: тебе ніхто так добре не зрозуміє, як свій. Це про формування якоїсь єдності, розірвання культурних бульбашок і вступ у нові колаборації між митцями. Савчук ніколи раніше не видавав вірші, Зоркін — ніколи не ілюстрував поезію, а поетка Маринчак писала собі тексти і ніколи не думала, що в якийсь момент саме харків’яни стануть каталізаторами видання такої збірки».

Наталка Маринчак. Фото — Катерина Переверзева

Чому збірка має назву «Відчаєспинне»?

Хоча авторка обіцяє, що харків’яни побачать у книжці впізнавані топоніми, вона містить тексти не тільки про Харків. За словами Наталки, це здебільшого воєнні вірші:

«Я їх називаю “вірші про війну та любов”, а направду, це такий своєрідний зріз усього, що з нами відбувалося, пропущений через моє рефлективне сприйняття».

Спочатку збірка мала робочу назву «Загачковане серце», як і один з вечорів Наталки. На нову назву її наштовхнув Віктор Маринчак, її батько та священик Євромайдану.

«Він як мій першочитач та один з редакторів знайшов у мене це слово — “відчаєспинне” за аналогом з “кровоспинне” — і сказав: зверни увагу на це. Це дуже важливо: вміти спиняти відчай. Це дає нам надію, що добро перемагає і ми можемо бути певні в цьому».

Збірка вже відправлена до друку, Наталка Маринчак обіцяє презентацію першого накладу приблизно за місяць. Зараз книжку з автографом авторки можна передзамовити за 300 гривень у коментарях до допису на Facebook. 

Антон Алохінссон, фото — Катерина Переверзева, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк