Головна - Новини - Харківська міськрада ремонтує будинки через непрозорі тендери

Харківська міськрада ремонтує будинки через непрозорі тендери

Час прочитання: < 1 хв

Департамент ЖКГ Харківської міської ради укладає угоди для ремонту багатоповерхівок за непрозорими схемами, аби уникнути проведення конкурентних торгів.

«Люк» пояснює, що не так із закупівлями міськради.

Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради щороку укладає сотні договорів із ремонту багатоквартирних будинків у місті. Відповідні угоди розміщені на порталу державних закупівель Prozorro

Вартість багатьох із них коливається у проміжку від 197 до 200 тисяч гривень. 

Згідно з постановою Кабінету міністрів України №1178, послуги поточного ремонту, що не перевищують 200 тисяч гривень, під час воєнного стану можна оформлювати без тендеру — простою закупівлею. Розбиваючи великі угоди на декілька окремих, Департамент ЖКГ може укладати їх без проведення торгів. 

Це пояснює, наприклад, чому для ремонту різних під’їздів в одному й тому ж будинку укладаються окремі угоди, вартістю до 200 тисяч гривень кожна — інколи навіть на однакову суму, з точністю до копійки.

Дані електронної системи державних закупівель Prozorro

Дані онлайн-платформи державних закупівель Prozorro

Дані платформи державних закупівель Prozorro

Дані платформи електронних закупівель Prozorro

Дані електронної платформи державних закупівель Prozorro

Так Департамент ЖКГ може уникати конкуренції серед потенційних підрядників, віддаючи замовлення на ремонт таким монополістам будівельного ринку, як «Житлобуд-1».

Раніше «Люк» вже писав, як міська рада таким самим чином розбиває закупівлі сувенірної продукції в одного і того ж підрядника на декілька окремих угод, щоб уникнути процедури торгів.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк