Головна - Новини - На сайті ХОВА можна буде повідомляти про порушення вимог тендерів

На сайті ХОВА можна буде повідомляти про порушення вимог тендерів

Час прочитання: 2 хв

На офіційному сайті Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) з’явилася онлайн-форма, де кожен охочий зможе повідомити про порушення тендерних вимог. Отримані запити розглянуть на щотижневих засіданнях робочої групи.

«Люк» повідомляє деталі.

Що сталось?

На сайті ХОВА запрацювала Google-форма для повідомлень про порушення тендерних закупівель. Про це під час брифінгу щодо результатів проєкту «Прозорість і підзвітність» повідомив заступник начальника ХОВА Євген Іванов.

«Ми дуже розраховуємо на те, що саме завдяки громадськості нам вдасться виявити, розглянути якомога більше тендерів і дійти до гідних висновків, — зазначив Іванов.

За потреби, залучатимемо правоохоронні органи, аби встановити, чи є процедура або інший факт законним. Участь громадськості не є формальною».

Інформацію про осіб, які повідомлятимуть про можливі факти корупційних порушень, не розголошуватимуть.

Чому важливо перевіряти тендери?

Онлайн-форму впровадили для виконання вимог статті 53-1 Закону України «Про запобігання корупції». Також, за словами очільників ХОВА, додаткова перевірка тендерних закупівель допоможе виявити технічні помилки в документації. 

Ще раніше на сайті ХОВА запрацювала рубрика «Публічні закупівлі». Там у режимі реального часу публікують інформацію, куди і на що йдуть кошти з бюджету усіх рівнів органів державної влади та місцевого самоврядування. Дані аналізують під час засідань робочої групи.

«Було виявлено порушення в тендерній документації щодо капітального ремонту багатоквартирного будинку в Руській Лозовій. Як виявилося, справа була в технічних помилках. Навмисного злочину, який би нашкодив державі при використанні коштів, не було виявлено. Кожне таке питання буде розглянуте на щотижневому засіданні робочих груп», — розповів Євген Іванов.


Читайте також:


Що це за група «Прозорість і підзвітність»?

Робочу групу «Прозорість і підзвітність» створили 10 жовтня 2023 року за дорученням начальника ХОВА Олега Синєгубова

До групи увійшли представники правоохоронних органів, громадськості та директори профільних департаментів. Вони виявляють порушення у тендерних оголошеннях. Аналогічні робочі групи існують в кожному районі області.

В межах проєкту тривають навчання та тренінги для державних службовців щодо доброчесності та запобігання корупції. З 1 листопада до їх проведення долучилися фахівці системи YouControl.

«Це дуже потужний важіль, регулятор для правильної роботи з закупівлями та тендерами взагалі. Окремо проводяться навчання для працівників Харківської ОВА», — пояснив Євген Іванов.

Олександра Пономаренко, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк