Головна - Новини - Наступ росіян на Харківщину. Що відбувається, та як не стати жертвою ІПСО?

Наступ росіян на Харківщину. Що відбувається, та як не стати жертвою ІПСО?

Час прочитання: 2 хв

Російські війська продовжують наступ на Харківську область. Наразі ведуться бої у «сірій зоні». Водночас окупанти продовжують розповсюджувати ІПСО, щоб зламати дух населення.

«Люк» розповідає, що відомо.

Що каже Генштаб?

За даними Генерального штабу ЗСУ, ситуація на Харківському напрямку залишається складною та динамічно змінюється. Ведуться бойові дії на напрямках Пильна-Лук’янці, Пильна-Глибоке, Пильна-Олійникове, Муром-Бугруватка. 

Крім того, противник проводить штурмові дії на напрямках Стрілеча-Глибоке, Олійникове-Глибоке, Оліникове-Лук’янці, Муром-Стариця, Плетенівка-Тихе. 

Протягом доби на цих напрямках ворог здійснив 22 штурмові дії, із них 14-ть тривали станом на ранок 13 травня.

«Ведуться бої за прикордонне місто Вовчанськ. Ворог задіяв значні сили для ведення наступу на місто у складі до п’яти батальйонів та не рахується із власними  втратами. Тільки вбитими на цьому напрямку російські загарбники втратили за добу понад 100 окупантів, — розповіли у Генштабі. 

На даний час ворог має тактичний успіх. Сплановано заходи щодо знищення противника, який вклинився в нашу оборону».

ЗСУ ведуть оборонні дії, завдають вогневого ураження противнику, широко застосовують безпілотні системи. Триває розгортання резервів для стабілізації ситуації. 

У ході визначення завдань військам, одним із головних пріоритетів є збереження життя наших воїнів.


Читайте також:


Що каже влада?

У своєму вечірньому відеозверненні від 12 травня президент України Володимир Зеленський заявив, що на Харківщині тривають оборонні бої на значній частині прикордонної смуги.

«Є села, які фактично із “сірої зони” стали зоною ведення бойових дій, і окупант намагається в частині з них закріпитись, частину просто використати для подальшого просування. Я хочу подякувати нашим воїнам, які втримують позиції та знищують окупанта. Артилерія, дрони — усі, хто задіяний, і задіяний влучно, — я вам дякую. Завдання наше очевидне: треба завдати окупанту якнайбільших втрат», — сказав президент.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомив, що окупанти продовжують обстрілювати прикордонні території — Вовчанськ, Липці та інші населені пункти потерпають від цілодобового вогню.

«Кількість населених пунктів, де тривають активні бойові дії — збільшилася. Сили оборони України продовжують оборонну операцію. Тому евакуація цивільного населення — не припиняється. За нашими даними, у Вовчанську залишається до 500 людей. Дані оновлюються», — заявив Синєгубов.

Як не натрапити на ІПСО?

Також Синєгубов акцентував, що росіяни не припиняють розповсюджувати дезінформацію щодо свого наступу. Наприклад, вони заявляють про втечу місцевих органів влади, захоплення великої кількості населених пунктів тощо.

«Влада області, адміністрації Вовчанської громади та громад Харківського району працюють на місцях. Як це було і 24 лютого 2022 року. Вся інформація про нібито “виїзд” органів влади — абсолютні фейки», — заявив Синєгубов.

Він також додав, що фортифікації, що були побудовані силами обласної адміністрації, нині займають Сили оборони України. 

«Люк» наголошує, що росіяни постійно ведуть дезінформаційні кампанії. Щоб не натрапити на ІПСО, радимо читати тільки офіційні джерела інформації:

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк