Головна - Новини - У річки Харкова та області потрапило 3000 тонн нафти. В ХОВА і мерії відреагували

У річки Харкова та області потрапило 3000 тонн нафти. В ХОВА і мерії відреагували

Час прочитання: 2 хв

Харківська обласна військова адміністрація (ХОВА) та міський голова Ігор Терехов відреагували на витік нафти у річки області та міста. За їхніми даними, у русла потрапило близько 3000 тонн нафтопродуктів.

«Люк» розповідає детальніше.

Що каже влада?

Ввечері 12 лютого в ХОВА повідомили, що через російський обстріл у Немишлянському районі стався витік нафтопродуктів у річки. Загалом туди потрапило близько 3000 тонн нафти, однак у джерелах питної води шкідливих речовин не виявлено. Також в обладміністрації заявили, що всі профільні служби працюють над ліквідацією наслідків.

Так, фахівці Державної екологічної інспекції у Харківській області відібрали проби води на девʼяти об’єктах Харкова та області, а саме в річці Уди. Ці зразки передали на експрес-тестування до «Українського науково-дослідного інституту екологічних проблем» аби визначити рівень забрудненості та наявність шкідливих речовин.  

Також в ХОВА заявили, що знають, як зупинити просування нафтопродуктів по річці Уди, що впадає у Сіверський Донець. 

«Визначено місце на руслі річки Уди, де проводитимуться заходи із зупинки пересування нафтопродуктів з застосуванням портових інфраструктурних загороджень та знезараження водних ресурсів за допомогою сорбенту», — заявили в ХОВА. 

Крім цього, у ХОВА посилять перевірки та контроль на місцях зберігання, транспортування і реалізації нафтопродуктів та інших небезпечних обʼєктів у Харківській області.  

Міський голова Харкова Ігор Терехов заявив, що доручив комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій обстежити всі місця зберігання, транспортування і реалізації нафтопродуктів та інші небезпечні обʼєкти на території Харкова. 

«Прошу бізнес з розумінням поставитися до таких перевірок, адже сьогодні ми повинні зробити все від нас залежне, щоб запобігти жахливим наслідкам можливих атак з боку рф», — звернувся він.


Читайте також:


Що передувало забрудненню річок?

Через ворожий обстріл 9 лютого, коли росіяни поцілили у нафтобазу, у річки Харкова та області потрапило чимало нафтопродуктів. Екоактивіст Артем Приходько розповів в коментарі «Люк», що нафтопродукти потрапили у русла річок через танення снігу в районі зруйнованої нафтобази.

«Там падає сніг, і воно разом зі снігом тече до річок через стоки. Велика кількість нафти вилилась і потрапила в річку», — каже Приходько. 

Було забруднено річки Уди, Немишлю, Харків та Лопань. Через це риба, птахи та тварини (наприклад, бобри та ондатри) опинилися під загрозою смерті. 

Зазначимо, що з цих річок нафтопродукти можуть потрапити у Сіверський Донець, а звідти — до питного водозабору в Донецькій області. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк