Головна - Новини - У Харкові через російський обстріл стався витік нафти в річки

У Харкові через російський обстріл стався витік нафти в річки

Час прочитання: < 1 хв

Через ворожий обстріл 9 лютого, коли росіяни поцілили у нафтобазу, у річки Харкова та області потрапило чимало нафтопродуктів. Екоактивісти вже заявляють про масштабну екологічну катастрофу.

«Люк» розповідає детальніше.

Який наслідок обстрілу?

Витік палива стався після влучання російського дрону-камікадзе «Shahed» у нафтобазу у Немишлянському районі.

Екоактивіст Артем Приходько розповів в коментарі «Люк», що нафтопродукти потрапили у русла річок через танення снігу в районі зруйнованої нафтобази.

«Там падає сніг, і воно разом зі снігом тече до річок через стоки. Велика кількість нафти вилилась і потрапила в річку, — каже Приходько. 

Наслідки я не можу уявити. Цим повинна займатись екоінспекція з Держводагентством, але поки ніякої офіційної інформації нема. Ми передали зібрані нами дані до Держводагентства, Департаменту охорони природи і довкілля ХОВА, ще ДСНС має цим займатися».

Приходько розповів, що наразі забруднено річки Уди, Немишлю, Харків та Лопань. Через це риба, птахи та тварини (наприклад, бобри та ондатри) опинилися під загрозою смерті. 

Зазначимо, що з цих річок нафтопродукти можуть потрапити у Сіверський Донець, а звідти — до питного водозабору в Донецькій області. 


Читайте також:


Що сталося 9 лютого?

Ввечері 9 лютого 2024 року у Харкові в Немишлянському районі пролунала серія вибухів. Перший — близько 22:44, другий — о 22:46, третій – о 22:48, четвертий – о 22:49.

Міський голова Ігор Терехов підтвердив, що удари були дронами-камікадзе («шахедами») по цивільній інфраструктурі Харкова та нафтобазі у Немишлянському районі. Через виток палива сталося загорання площею 3700 квадратних метрів. 

Кількість постраждалих внаслідок нічної атаки досягла 57 осіб, семеро — загинули. Евакуювали 50 мешканців. 15 житлових приватних будинків згоріли вщент.

Текст та обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк