Головна - Новини - Скандальна харківська суддя Зоркіна пішла у відставку — але все одно отримуватиме від 125 тис. грн щомісяця

Скандальна харківська суддя Зоркіна пішла у відставку — але все одно отримуватиме від 125 тис. грн щомісяця

Час прочитання: 2 хв

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Юлія Зоркіна пішла у відставку, проте щомісяця отримуватиме багатотисячні виплати з українського бюджету. Вона стала скандально відомою через заборону мирних зібрань за президентства Віктора Януковича.

«Люк» пояснює детальніше, що ще не так з цією суддею.

Що саме сталося?

Минулого тижня, 11 липня Вища рада правосуддя відправила у відставку суддю Харківського окружного адміністративного суду Юлію Зоркіну, яка тепер довічно отримуватиме виплати з державного бюджету.

Згідно із постановою українського уряду, якщо суддя пропрацював_ла на посаді не менше 10 років, то окрім трудового стажу йому (чи їй) зараховується половина строку навчання у юридичних вишах та період проходження строкової військової служби. В результаті розмір щомісячного утримання залежить не тільки від зарплатні, але й від стажу суддів: чим більше років вони знаходилися на посаді, вчилися чи служили — тим більше коштів отримають у підсумку.

Журналісти «Слідства.Інфо» підрахували, що у 2023 році суддя Зоркіна отримувала зарплатню майже 125 тисяч гривень на місяць. Проте зараз ця сума може бути й більшою.

Znimok-ekrana-2024-07-15-190038
Скрнішот е-декларації судді Юлії Зоркіної

Читайте також:


Чим відома суддя Зоркіна?

У 2014 році Юлія Зоркіна увійшла до списку «Судді Майдану». Він складається з українських суддів, які під час Революції Гідності виносили рішення про притягнення її учасників до відповідальності, їх затримання, арешт чи обмеження волі тощо. Зокрема до списку увійшли судді, що намагалися своїми ухвалами обмежити право на мирні зібрання.

Суддя Зоркіна виносила такі рішення щонайменше тричі. Зокрема 30 грудня 2013 вона заборонила членам Всеукраїнського об’єднання «Свобода» та іншим громадянам збиратися у центрі Барвінкове Харківської області та встановлювати там агітаційні намети. Втім, подібні рішення суддя ухвалювала і раніше, намагаючись у 2012 році обмежити проведення акції протесту членів громадської організації «Ми — Харків’яни», всеукраїнського об’єднання  «Батьківщина» та тієї ж-таки «Свободи».

Під час виборів харківського міського голови у 2021 році громадська організація «Опора», що стежить за прозорістю голосування, виявила, що кандидат Ігор Терехов безпідставно отримав 248 голосів. Активісти «Опори» встановили розбіжності у підрахунках голосів на 30 дільницях Харкова, тому звернулися до суду із вимогою перегляду результатів. Проте суддя Зоркіна, що розглядала цей позов, відмовила у його задоволенні. 

Суддя Зоркіна зачитує ухвалу суду

Того ж року суддя Зоркіна виступила проти судової реформи в Україні. У липні 2021 одразу декілька суддівських організацій звернулись із відкритим зверненням до президента Володимира Зеленського. Вони закликали його ветувати закон №5068, що запроваджував відкриті конкурси на посади до Вищої ради правосуддя та залучав міжнародних експертів до перевірки кандидатів на доброчесність.

Автори звернення повторювали російські наративи про «зовнішнє управління» та називали залучення іноземних партнерів «втручанням у державний суверенітет, узурпацією влади та «свавільним тлумаченням міжнародних зобов’язань». Підписанти прямо натякали, що закон буде скасовано Конституційним Судом України як провальний. Юлія Зоркіна тоді підписала це звернення як членкиня Всеукраїнської асоціації адміністративних суддів.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото — «Суспільне Харків»

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк