Головна - Новини - ХАЦ vs Дергачівська міськрада. Чому на Харківщині знову платять за відновлення пошкоджених будинків?

ХАЦ vs Дергачівська міськрада. Чому на Харківщині знову платять за відновлення пошкоджених будинків?

Час прочитання: 2 хв

У Дергачах та Слатиному планують відремонтувати десять будинків, пошкоджених російськими обстрілами. Журналісти Харківського антикорупційного центру (ХАЦ) помітили, що саме ці будинки вже ремонтували минулого року і витратили на це мільйони гривень. Однак, у міськраді стверджують, що так казати некоректно і вони просто продовжують відновлювати будинки.

«Люк» розповідає деталі.

Що сталося?

Дергачівська міська рада уклала десять угод на створення проєктів відновлення багатоквартирних будинків у Дергачах та Слатиному. Загальна вартість проєктів складає 3,3 мільйона гривень.

ФОП Кіндра Лідія Володимирівна отримала підряди на створення проєктно-кошторисної документації для відновлення будинків у Слатиному за адресами: вул. Центральна, 17, вул. Харківська, 50, 50А та 52.

Харківський антикорупційний центр стверджує, що минулого року за ремонт будинку по вулиці Харківській, 52 міськрада заплатила 1,3 мільйона гривень. Виконувала роботи тоді ФОП Рєзнік Юлія Михайлівна.

ХАЦ також повідомив, що раніше Лідія Кіндра отримувала підряди від структурного підрозділу Дергачівської міськради та департаменту капітального будівництва Харківської обласної війської адміністрації (ХОВА). 

Ще кілька проєктів відновлення має розробити ФОП Гритчин Євген Вікторович, який теж регулярно отримує тендери від міськради та ХОВА. Він має зробити проєкт відновлення будинку по вулиці 23 Серпня, 13 у Дергачах, а також документацію щодо відбудови у Слатиному за адресами: вул. Привокзальна, 12, 14 та 16.

ХАЦ стверджує, що будинок №13 по вулиці 23 Серпня у Дергачах ремонтували влітку 2023 року. На його ремонт витратили понад 1,4 мільйони гривень. Підрядником був ФОП Ковальчук Микола Володимирович. Будинок №16 по вулиці Привокзальній ремонтував ФОП Бiлiнський Сергiй Сергiйович. Йому перерахували теж майже 1,4 мільйони гривень.

Ще один підрядник — співзасновник ТОВ «Реал Інжиніринг» Олександр Ковальов  робить проєкти відновлення будинків у Слатиному по вулиці Привокзальна, 18 та провулку Річному, 1А.

«Ці будинки також ремонтували минулого року. ФОП Молдавський Михайло Олександрович отримав 1,4 млн грн за ремонт будинку по вулиці Привокзальній, а його дружина Лейла Молдавська отримала понад мільйон гривень за ремонт будинку у провулку Річному», — зазначили у ХАЦ.


Читайте також:


Що кажуть у міськраді?

Начальник відділу інформаційної роботи Дергачівської міськради Олександр Кулік в коментарі «Люк» пояснив, що називати це повторним ремонтом некоректно. За його словами, минулого разу проводився не капітальний ремонт, а зараз будинки просто продовжують відновлювати.

«Наприклад, була заміна покрівлі. А окрім цього, є ще фасад, фундамент і так далі. Будинок ще треба утеплювати, — розповів Кулік.

Я розумію, що є позиція, яка полягає в тому, що треба на всьому економити, але це житло людей, які там живуть зараз. Це люди в основному похилого віку, або з вадами здоров’я. Тому ці люди мають жити в нормальних умовах».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк