Головна - Новини - «Балачки на лавочках». ЛітМузей анонсував вуличну виставку та вуличні дискусії 

«Балачки на лавочках». ЛітМузей анонсував вуличну виставку та вуличні дискусії 

Час прочитання: 2 хв

Харківський ЛітМузей анонсував проєкт «Власні назви», присвячений топоніміці Харкова. Він проходитиме просто неба та складатиметься з вуличної виставки й публічних дискусій між запрошеними експертами.

«Люк» ділиться подробицями.

Про що цей проєкт?

Харківський ЛітМузей анонсував вуличний виставковий проєкт «Власні назви». Захід присвятили топоніміці Харкова, пов’язаній з іменами письменників різних епох.

«Простір визначає культурну свідомість, — пишуть організатори в Instagram. — Довгий час ми ходимо вулицями, названими на честь Пушкіна, Лермонтова, Бєлінського, Горького, Бажова. Названими не нами, а для нас»

Автори проєкту пояснюють, що назви вулиць, площ, проспектів, парків та скверів формують символічний простір, у якому харків’яни живуть протягом багатьох років. Організатори пропонують вибудувати територію діалогу з містянами, поділитися з ними міркуваннями та послухати їхні думки про те, як само має «звучати» місто.

Проєкт ЛітМузею складається з кількох частин. Перша націлена на висвітлення тих російських письменників, чиї імена маркують собою символічний простір міста. Інша — на підсвічення тих українських письменників і письменниць, яких у міському просторі досі немає, або їм відведено непропорційно скромне місце.

«Якщо у нас нема власного, власних назв, то чи є ми узагалі? Їх не було раніше, та чи має так бути нині? — питаються організатори. — Ми можемо повернути своє. Попри численні спроби затерти і переписати культурну памʼять, наше залишилося при нас. Світ Пушкіних, Толстих і Достоєвських можна обернути на світ Куліша і Курбаса, Сковороди та Харківських романтиків».

Яка програма заходів у Театральному сквері?

Відкриття вуличної виставки «Власні назви» відбудеться  у суботу, 29 липня, о 14:00.

У форматі «балачок на лавочках» запрошені експерти говоритимуть про те, як на нас впливає російська література, чому важливо, чиї імена носять наші вулиці і що ми знаємо про власних письменників.

14:00 — Тетяна Пилипчук і Вахтанг Кебуладзе про російську літературу та імперську політику;

15:00 — Марія Тахтаулова і Макс Розенфельд про символіку публічного простору;

16:00 — Ольга Бондар і Євгеній Стасіневич про (не)реальний літературний Харків.

Між розмовами глядачів очікує музика від харківського музиканта гурту КН8 Гліба Ковальова.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк