Головна - Новини - Комітет ПАРЄ визнав, що Росія здійснює культурний геноцид українців

Комітет ПАРЄ визнав, що Росія здійснює культурний геноцид українців

Час прочитання: < 1 хв

Комітет Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) визнав, що Росія свідомо здійснює культурний геноцид проти України.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Комітет з питань культури Парламентської асамблеї Ради Європи у Копенгагені одноголосно підтримав резолюцію «Протидія нищення культурної ідентичності під час війни та миру», яку представила членкиня української делегації у ПАРЄ та народна депутатка Євгенія Кравчук

Тепер ПАРЄ розгляне ухвалення резолюції на своїй червневій сесії. 


Читайте також:


Що у документі?

Резолюція закріплює, що Росія використовує культурні «чистки» як інструмент війни, щоб заперечити існування іншої культурної ідентичності та стерти історичне коріння, цінності, спадщину, літературу, традиції та мову. Такі дії є воєнними злочинами та злочинами проти людяності і свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську націю або, принаймні, її частину.

Серед ключових положень документа: 

  • забезпечити повне відшкодування збитків на основі міжнародного права та гарантувати неповторення руйнувань;
  • підвищити обізнаність про те, як пропаганда, колоніальні та неоколоніальні практики, зокрема ідеологія «русского мира», можуть створювати підґрунтя для порушень міжнародного права, зокрема щодо культурної спадщини;
  • передбачити санкції проти всіх, хто здійснює або сприяє незаконній передачі або торгівлі артефактами, проводить незаконні розкопки або використовує артефакти у власних цілях, а також забезпечити притягнення до відповідальності органів влади та причетних державних установ.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк