Головна - Новини - Стало відомо, кому можуть передати тендер на Саржин Яр

Стало відомо, кому можуть передати тендер на Саржин Яр

Час прочитання: 2 хв

10 серпня закінчився строк подачі заявок на тендер з розробки проєкту забудови Саржиного Яру. Єдиним учасником торгів стало підприємство, пов’язане з харківською будівельною компанією «Авантаж».

«Люк» розповідає детальніше, що не так із цим тендером.

Що відбувається?

2 серпня комунальне підприємство «Харківзеленбуд» опублікувало тендер на проєктування майбутнього офісного центру в Саржиному Ярі. За ці послуги планується виплатити 7,5 мільйонів гривень.

Вчора, 10 серпня, сплив термін подачі заявок на участь в тендерному аукціоні. Єдиним його учасником стало приватне підприємство «Паллада», що спеціалізується на будівництві, інжинірингу, геології та геодезії.

«Паллада» стала єдиним учасником аукціону, подавши заявку в останній день
«Паллада» стала єдиним учасником аукціону, подавши заявку в останній день

Що не так з цим підприємством?

«Паллада» зареєстрована у Харкові, на вулиці Тобольскій, 42. Підприємством керує Олександр Лисецький, колишній директор будівельної компанії «Авантаж». Цій же компанії належать і корпоративні права на «Палладу» через фірму-прокладку «Екстрім», якою керує один з засновників «Авантажу» Андрій Кітченко.

Примітно, що «Паллада» є збитковою — минулий рік вона закінчила зі збитком у 4,8 мільйона гривень:

Кілька попередніх років «Паллада» завершила з великим збитком
Кілька попередніх років «Паллада» завершила з великим збитком

«Авантаж» є однією з найбільших будівельних компаній Харкова. Серед вже зведеної нею нерухомості у Саржиному Ярі — бізнес-центр Diamond City та ЖК «Ключ» (дві багатоповерхівки з боку будівлі «Харківпроект»). Проте найбільш відомим став цей забудовник завдяки комплексу будинків «Люксембург», які зіпсували вид на головну алею Центрального парку та оглядове колесо.

Житловий комплекс «Люксембург» знаходиться на вул. Динамівській
Житловий комплекс «Люксембург» знаходиться на вул. Динамівській

Про причетність «Авантажу» до забудови Саржиного Яру архітекторка Ольга Клейтман розповідала в інтерв’ю «Люку» ще три тижні тому. Тоді Харківська міська рада передумала розглядати на черговій сесії питання про виділення на цей проєкт. Але з єдиної за цей час офіційної заяви представника міськради випливає, що від побудови офісного центру вона так і не відмовилася.

Як запобігти забудові Саржиного Яру?

Зазначимо, що «Паллада» поки що не отримала тендер, вона лише стала єдиним учасником аукціону. Тепер міська влада в особі КП «Харківзеленбуд» має розглянути цю пропозицію та перевірити документи учасника торгів. На це у неї є 5 робочих днів. Якщо тендер складний і містить багато документів, замовник може продовжити розгляд до 20 робочих днів, але тоді доведеться обґрунтувати цю затримку.

Поки рішення про передачу тендера «Палладі» ще не затверджено, редакція «Люка» закликає харків’ян тиснути на міську владу, аби не допустити забудови улюбленого місця відпочинку. Про відповідну петицію до центральних органів влади ми повідомимо, щойно вона з’явиться на порталі петицій.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк