Головна - Новини - Знести не можна зберегти. Що чекає на зруйновану росіянами старовинну харківську садибу

Знести не можна зберегти. Що чекає на зруйновану росіянами старовинну харківську садибу

Час прочитання: 3 хв

В липні минулого року російська ракета зруйнувала один з найстаріших приватних будинків Харкова — садибу Павлових віком майже 200 років. Будівля на Полтавському Шляху зазнала значних пошкоджень, за фактом обстрілу правоохоронці розпочали кримінальне провадження.

На днях її подальшу долю розглядала міська комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. За результатами технічного обстеження будинок можуть остаточно демонтувати.

«Люк» розповідає подробиці.

Одна з найстаріших приватних садиб міста

Двоповерховий будинок по вулиці Полтавський Шлях 13/15 збудував у 1832 році харківський архітектор, професор Андрій Тон. Він працював над створенням багатьох архітектурних пам’яток міста, в тому числі драматичного театру (нині імені Т. Г. Шевченка) та дзвіниці Успенського собору.

Готель «Епштейн» у садибі Павлових. Фото Стефана Таранушенко, 1914 рік

Проте будинок Павлових вирізнявся з-поміж інших проєктів. За словами краєзнавця Андрія Парамонова, це «одна з небагатьох приватних садиб Харкова, яка збереглася до нашого часу у пристойному вигляді». Цю яскраву кам’яну будівлю з великими вікнами на другому поверсі, балконом, колонами та медальйонами по фасаду обов’язково вказували на всіх планах Харкова ще у першій половини XIX століття. У наші дні в ній розмістився Новобаварський об’єднаний районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки. 

Ракетний обстріл в ніч на 6 липня 2022 року завдав значних руйнувань цій пам’ятці архітектури місцевого значення. У будівлі було зруйновано майже всю покрівлю, перекриття, стіни, пошкоджено комунікації. Особливо сильно постраждав парадний фасад з портиком та колонами. Розбір завалів комунальниками тривав протягом кількох днів.

Розбір завалів після ракетного обстрілу. Фото Катерини Переверзевої, 2022

На будівлю чекає ремонт, реконструкція або демонтаж

Цього понеділка, 3 квітня, відбулося позачергове засідання міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. На ньому розглядалося, зокрема, і питання щодо подальшої долі колишньої садиби Павлових. На засіданні доручили провести технічне обстеження цієї будівлі. Відповідний протокол опублікували на сайті міської ради.

Обстеження має провести Департамент житлово-комунального господарства на чолі з Віталієм Мірошником, але лише після завершення слідчих дій щодо зруйнованої будівлі. 

«… організувати заходи щодо проведення технічного обстеження будівлі, визначити ступінь стійкості конструктивних елементів та підготувати пропозиції щодо подальшого використання зазначеної будівлі. Зазначені заходи провести за узгодженням з відповідними правоохоронними органами, які проводять на теперішній час слідчі дії», — значиться у протоколі засідання.

Але далі у тому ж документі допускається можливість знести пошкоджену пам’ятку архітектури. Керівнику Департаменту з питань забезпечення життєдіяльності міста Юрію Чічуру доручили: «забезпечити моніторинг безпечної експлуатації інженерних комунальних міських мереж у разі ремонту (реконструкції) або демонтажу будівлі» — йдеться в протоколі засідання.

Зруйнована росіянами пам’ятка архітектури. Фото Катерини Переверзевої, 2022

UPD: Департамент житлово-комунального господарства Харківської міської ради оголосив тендер на технічне обстеження стану будівлі вартістю 234 000 гривень. 

Аукціон має відбутися 17 липня. Для участі у ньому підрядник має  документально підтвердити, що має досвід виконання аналогічних робіт.

Згідно з тендерною документацією, техогляд зруйнованої садиби мають провести до 31 грудня 2023 року. Виконавець має зробити попередній інструментальний огляд будівлі, проаналізувати ступінь руйнувань, скласти звіт із висновком про її технічний стан та надати рекомендації щодо можливості подальшої консервації чи реставрації.

Департамент також просить вказати у звіті інформацію про пошкоджені опорні конструкції та інженерні мережі будинку, а також навести рекомендації щодо їх відновлення.

Садиба Павлових станом на 2023 рік
Садиба Павлових станом на липень 2023 року. Фото: Валерій Кіт

«Люк» продовжує стежити за долею пошкоджених будинків у центрі Харкова.

Антон Алохінссон, фото — Катерина Переверзева, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк