Головна - Новини - У Харкові пройде пікет проти бару з сексистськими назвами у меню

У Харкові пройде пікет проти бару з сексистськими назвами у меню

Час прочитання: 2 хв

У Харкові відбудеться пікет-перформанс, спрямований проти діяльності бару «Поза зоною». Бар порушує законодавство України через сексистські назви коктейлів у меню.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за пікет?

22 березня харківська активістка та співавторка подкасту «Оголені» Ліна Толкачова в коментарі «Люк» розповіла про пікет, який відбудеться в суботу, 23 березня, під стінами Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка. Саме на його території знаходиться бар.

«Навіть після всіх зґвалтувань на окупованих територіях. Після випадку групового зґвалтування маленької дівчинки. Після випадку, коли дівчат накачували наркотиками, щоб принизити на камеру і назвати “дешевими хвойдами”. Усього цього недостатньо, щоб люди усвідомили проблему, ввімкнули емпатію і бороли в собі сексистів, а не плекали та навіть породжували нових», — каже Ліна.

Вона додала, що їй та небайдужим людям сумно, що у 2024 році заклад не розуміє суті цієї проблеми. 

Зазначимо, що після публікацій та розголосу у соцмережах бар заявив, що з коктейлями «Мрія педофіла» та «Зґвалтований» вони «перегнули». При цьому, вони назвали людей, яких обурювала ця ситуація, «ображеними життям» та «мохнатими королевами».

«І ще більше нам сумно, що разом із цим закладом, ще купа людей так само цього не розуміє. Тому ми хочемо вкотре закричати. А чим більше голосів, тим гучніший крик», — підсумувала Ліна.


Читайте також:


Де і коли відбудеться пікет?

Акція відбудеться цієї суботи, 23 березня, о 12:00 біля ХНАТОБу. В межах пікету буде перформанс від харківських активісток і активістів, частиною якого зможуть стати всі присутні.

Також організаторка закликає брати на пікет власні плакати чи просто бути присутніми.

Що цьому передувало?

Кілька місяців тому в центрі Харкова, на території Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка, відкрився коктейль-бар «Поза зоною». Пізніше користувачі соцмереж звернули увагу, що меню бару переповнене назвами коктейлів, які порушують законодавство України «Про рекламу». 

Наприклад, серед назв: «Мрія педофіла», «Глибока глотка», «Перший секс», «Німфоманка», «Повія», «Підкорення» тощо. У підписах до коктейлів згадуються «упругий та округлий апельсин, як цицьки твоєї улюбленої моделі на онліфанс (закреслено)», «кремова, як член після мінету (закреслено), полуниця» тощо.

Крім цього, у меню був коктейль «69», в описі якого йшлося про «незабутній, як зґвалтування» смак та напій з назвою «Зґвалтований». На момент публікації власники закладу видалили ці позиції з меню у своєму Instagram-акаунті.

У відповідь на обурення в соцмережах заклад почав заявляти, що нічого поганого в цьому не бачить, а коментаторів назвав «купкою дітей, які намагаються щось довести». Крім цього, власники заявили, що вважають назви коктейлів «гумором», запропонували їм скуштувати коктейль «Врот» та почали прикриватися нібито «допомогою ЗСУ».

Зазначимо, що «Люк» та харківське медіа «Накипіло» подали відповідні звернення до Держпродспоживслужби.

Оновлено 15:25, 22.03: Яка позиція ХАТОБу?

Співробітник відділу реклами ХАТОБу Андрій Лукін в коментарі «Люк» розповів, що заклад дійсно знаходиться в будівлі театру, але не має до нього ніякого відношення. Бар винаймає приміщення у приватного власника, що не належить до ХАТОБу.

«Це є, на жаль, непоодиноким випадком репутаційних втрат театру, викликаних розділенням єдиного майнового комплексу. І якщо раніше це негативно позначалося на репетиційному процесі чи обслуговуванню будівлі, то в останні роки, крім цих проблем, додалися ще і проблеми репутаційні», — сказав він.

Андрій додав, що театр на різних рівнях наголошує на необхідності передачі всіх площ будівлі під їхнє керування, щоб уникати подібних проблем.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк