Головна - Новини - У Харкові заклад продає коктейлі з назвами «Мрія педофіла», «Зґвалтований» та «Глибока глотка»

У Харкові заклад продає коктейлі з назвами «Мрія педофіла», «Зґвалтований» та «Глибока глотка»

Час прочитання: 2 хв

Харківський заклад «Поза зоною» виклав меню з дискримінаційними та сексистськими назвами на кшталт «Мрія педофіла», «Врот», «Глибока глотка» тощо, що порушує законодавство України. У відповідь на обурення в соціальних мережах заклад назвав всіх «купкою дітей».

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Кілька місяців тому в центрі Харкова, на території Харківського національного академічного театру опери та балету імені Миколи Лисенка, відкрився коктейль-бар «Поза зоною». Пізніше користувачі соцмереж звернули увагу, що меню бару переповнене назвами коктейлів, які порушують законодавство України «Про рекламу». 

Наприклад, серед назв — «Мрія педофіла», «Глибока глотка», «Перший секс», «Німфоманка», «Повія», «Підкорення» тощо. У підписах до коктейлів згадуються «упругий та округлий апельсин, як цицьки твоєї улюбленої моделі на онліфанс (закреслено)», «кремова, як член після мінету (закреслено), полуниця» тощо.

Крім цього, у меню був коктейль «69», в описі якого йшлося про «незабутній, як зґвалтування» смак та напій з назвою «Зґвалтований». На момент публікації власники закладу видалили ці позиції з меню у своєму Instagram-акаунті.

У відповідь на обурення в соцмережах заклад почав заявляти, що нічого поганого в цьому не бачить, а коментаторів назвав «купкою дітей, які намагаються щось довести». Крім цього, власники заявили, що вважають назви коктейлів «гумором», запропонували їм скуштувати коктейль «Врот» та почали прикриватися нібито «допомогою ЗСУ».

бар

бар

бар


Читайте також:


Що з цим робити?

Відповідно до частини 1 ст. 8 Закону України «Про рекламу», у рекламі забороняється «вміщувати твердження, які є дискримінаційними за ознаками походження людини, її соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, освіти, політичних поглядів, ставлення до  релігії, за мовними ознаками, родом і характером занять, місцем проживання, а також такі, що дискредитують товари інших осіб».

Окрім того, відповідно до частини 3 ст. 7 Закону України «Про рекламу», реклама не повинна містити інформації або зображень, які порушують етичні, гуманістичні, моральні норми, нехтують правилами пристойності.

Згідно зі Стандартом організацій України 21708654-002-2011 «Недискримінаційна реклама за ознакою статі», реклама вважається дискримінаційною за ознакою статі та порушує добросовісну маркетингову практику, якщо:

а) Зображує чи описує жінку або чоловіка як прикрасу чи сексуальний об’єкт, включає натяки на статеві стосунки та сексуальність людей, які нічим не пов’язані з рекламованим продуктом, та не мають прямих асоціацій зі споживанням рекламованого продукту, товару, послуг тощо. Порушення посилюється, якщо сексуальність людини зображується чи описується принизливо, зневажливо, наклепницьким чином (для людської гідності) через мову, позування, вербальні або невербальні натяки тощо.

б) Стверджує або натякає, що роль однієї статі у соціальному, економічному і культурному житті нижча, ніж іншої.

Щоб запобігти поширенню такої реклами, можна писати звернення до Управління з питань дотримання прав дитини, недискримінації та гендерної рівності Секретаріату Уповноваженого ВР України з прав людини, Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів, Української Асоціації Маркетингу тощо. Текст звернення та адреси є за посиланням.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк