Головна - Новини - Зеленський звільнив Залужного з посади головнокомандувача. Розбираємось, що буде далі
…

Зеленський звільнив Залужного з посади головнокомандувача. Розбираємось, що буде далі

Час прочитання: 2 хв

Володимир Зеленський ввечері 8 лютого звільнив Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройними Силами України. На його місце Президент призначив Олександра Сирського, а також анонсував кілька радикальних змін в армії.

«Люк» розповідає, яких саме.

Що саме заявив Зеленський?

Сьогодні, 8 лютого, Президент України Володимир Зеленський звільнив генерала Валерія Залужного з посади Головнокомандувача Збройними Силами України. Про це Президент повідомив у своєму Telegram-каналі та інших офіційних соціальних мережах.

«Я вдячний генералу Залужному за два роки захисту. Я вдячний за кожну перемогу, яких ми досягли разом і завдяки всім українським воїнам, які героїчно витягують цю війну на собі, — пояснює він у відеозверненні.

Від сьогодні до керівництва Збройними Силами України приступає нова управлінська команда. Я запропонував генералу Залужному бути й надалі разом у команді Української держави. Буду вдячний за його згоду»

Президент Зеленский під час звільнення Головнокомандувача Збройними Силами України Валерія Залужного
Президент Зеленский звільнив Головнокомандувача Збройними Силами України Валерія Залужного

Кого Зеленський призначив замість Залужного?

У тому ж зверненні Президент заявив, що призначив генерал-полковника Олександра Сирського новим Головнокомандувачем Збройних Сил України. Він обґрунтував це тим, що генерал має успішний досвід як оборонних операцій (під Києвом навесні 2022-го), так і наступальних (на Харківщині восени того ж року).

Зеленський також розповів про «перезавантаження генералітету». Зокрема на керівні посади в армії розглядаються бригадні генерали Андрій Гнатов, Михайло Драпатий, Ігор Скибюк та полковники Павло Паліса й Вадим Сухаревський. Президент додав, що мав розмову з генералами Євгеном Мойсюком та Михайлом Забродським, але не уточнив, чи увійдуть вони теж до нового керівництва армії.


Читайте також:


Які ще зміни в армії анонсував Зеленський?

У своїй вечірній промові Президент наголосив на необхідності докорінних змін у самому підході до керування армією:

«Зараз Сили оборони України — це майже мільйон людей, які були призвані для захисту нашої держави. Станом на сьогодні більша частина з них не відчула фронту так, як меншість, яка реально на передовій, реально воює, — зазначив Зеленський.

Це означає, що потрібен інший підхід, зокрема, до ротацій. Інший підхід до управління фронтом. Інший підхід до мобілізації та рекрутингу. Усе це дасть більшу повагу до солдата й поверне чіткість діям у війні».

Зокрема, Президент очікує найближчим часом таких змін:

  • Створення детального плану дій Збройних Сил України на 2024 рік;
  • Перерозподіл високоефективної західної зброї на користь першої лінії фронту;
  • Розв’язання проблем з логістикою, зокрема постачанням дронів;
  • Виправлення надмірної та невиправданої чисельності у штабах;
  • Перебудови армійської системи ротацій на більш дієву;
  • Підвищення якості навчання солдатів;
  • Створення нового роду військ — Сил безпілотних систем. Буде призначено першого командувача.

Антон Алохінссон, фото Головнокомандувача Збройними Силами України, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк