Головна - Новини - Україна піднялась у рейтингу свободи преси

Україна піднялась у рейтингу свободи преси

Час прочитання: < 1 хв

Україна піднялась на 18 сходинок у цьогорічному Індексі свободи преси від організації «Репортери без кордонів» (RSF). Тепер вона посідає 61 місце.

«Люк» розповідає детальніше.

Яка ситуація з пресою в Україні?

За інформацією RSF, в Україні зменшилась кількість загиблих журналістів та покращився політичний показник. Також вони відзначили, що хоч олігархи і досі володіють більшістю національних телеканалів, держава стала «центральним медіаактором».

«Держава також стала центральним медіаактором після російського вторгнення в лютому 2022 року. Медіасектор несе на собі основний тягар впливу російського вторгнення, що порушує роботу редакцій і навіть ставить під загрозу їхнє економічне виживання», — йдеться у звіті.

Також у RSF зазначили, що через російське вторгнення практично всі журналісти стали військовими репортерами. Однак, «українські ЗМІ продовжують висвітлювати соціальні теми та відігравати важливу роль у викритті корупції в еліті країни, попри тиск».

Проблемою залишається гендерна нерівність у ЗМІ, особливо коли мова йде про запрошених експертів.


Читайте також:


Яка ситуація загалом?

Лідерами у цьогорічному індексі стали Норвегія, Данія, Швеція, Нідерланди, Фінляндія, Естонія, Португалія та Ірландія.

«Задовільно» ситуацію оцінили в 33 країнах — в основному, у країнах Західної та Центральної Європи.

«Проблематичною» RSF оцінила ситуацію у 50 країнах, зокрема в Італії та Польщі (46 та 47 позиція), США (55 місце), Румунії та Угорщині (49 та 67 місце). Сюди ж на 61-й позиції потрапила Україна.

У 49 країнах ситуацію відзначили як «складну». Серед цих країн є Сербія, Албанія та Грузія (98, 99 та 103 місце відповідно).

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк