Головна » Новини » Закриті кошториси і сумнівні підрядники: головні проблеми у відбудові на Харківщині на думку ХАЦ

Закриті кошториси і сумнівні підрядники: головні проблеми у відбудові на Харківщині на думку ХАЦ

Час прочитання: 3 хв

Під час проведення відновлювальних робіт у Харкові антикорупційники виділяють три проблеми: відсутність пріоритетів, закриті кошториси та неочевидні підрядники. Щоб розказати про це, юрист «Харківського антикорупційного центру» Володимир Рисенко зібрав пресконференцію.

«Люк» розповідає про головні тези.

Теза перша. Питання пріоритетності

Говорячи про це, Рисенко розповідав в основному про кейси, що сталися в області. Так, одразу після деокупації Харківщини, у Старому Салтові збирались відремонтувати школу. Антикорупційний називає таке рішення дивним, адже до кордону з РФ там 17 кілометрів, тож офлайн-навчання є небезпечним. Тим не менш, на це планували виділити близько 200 мільйонів гривень.

Схожа ситуація була в Циркунах і Слатиному — в останньому випадку хотіли виділити на відновлення ліцею 355 мільйонів гривень.

Є питання і до будівництва шкільних укриттів. Так, за інформацією ХАЦ, у Наталиному та Краснопавлівці майже одночасно відкрили два тендери — на 127 і 125 мільйонів гривень відповідно. Обидва тендери — на будівництво укриттів. Однак, з’ясувалось, що у Наталиному укриття вміщатиме 400 людей, а у Краснопавлівці — 750. Чому одне укриття вдвічі дорожче за інше представники громади пояснити не змогли, каже Рисенко. 


Читайте також:


Теза друга. Відсутність кошторисів

Ця проблема вже стосується і міста. У якості прикладу він привів нещодавній кейс, коли Департамент з благоустрою, відбудови та реконструкції Харківської міської ради уклав три угоди з ТОВ «Вентто» на ремонт трьох будинків на Салтівці за майже 18 мільйонів гривень. Проблема полягає в тому, що кошториси всіх трьох відновлень приховані.

«Чи є там завищення? Невідомо. Але це кошти західних платників податків. Якщо ми зараз приховаємо кошторис, а потім з’ясується, що він проблемний, то ми не побачимо більше західних грошей. Тому ця стратегія приведе в тупик», — розповів Рисенко.

Теза третя. Сумнівні підрядники

Юрист зазначив, що інколи тендери проводяться «для галочки» — тоді підрядниками можуть ставати сумнівні особистості. У якості приклада він привів кейс з ФОП Хворост Денис Русланович.

В квітні 2023 року антикорупційники опублікували розслідування про цього ФОПа. Тоді вдалося встановити, що Департамент капітального будівництва ХОВА 30 листопада 2022 року уклав угоду з ФОП Хворост Денис Русланович на відновлення будівлі гуртожитку у Докучаєвському на суму 6,8 мільйонів гривень.

«В 16 років він вже має штраф за розпиття алкоголю на станції метро Ярослава Мудрого (колишня Пушкінська). У 18 одружується, у 19 має дитину і два накази на стягнення аліментів і розлучення. В 20 років на свій день народження він реєструє ФОП. Вже в листопаді з ним укладають договір. У нього немає досвіду, працівників і т.д.», — розповів Рисенко.

Ще один цікавий факт — на момент виділення йому коштів, Хворост мав вже кримінальне провадження за фактом крадіжки та знаходився у розшуку. 

«Ми змусили НАБУ відкрити кримінальне провадження, вони не хотіли відкривати, дали відписку суду, що нібито все виконано. Справа не розслідується. Наразі цей ФОП знаходиться на примусовому лікуванні від алкогольної і наркотичної залежності. Суд його викликає з лікарні, там його відпускають, але він так і не доїхав жодного разу», — каже антикорупційник.

До того ж в той період, коли він їхав з лікарні, на людину з таким самим ПІБ склали три адмінпротоколи про спробу незаконного перетину кордону.

На думку юриста, мова в такому випадку йде про незаконне використання документів людини.

Теза-бонус. Проблема з опаленням

Додатково Рисенко наголосив на проблемі з підготовкою до опалювального сезону. По відкритим джерелам ХАЦ вдалося встановити, що місто провело тендери на закупівлю когенераційних установок на суму 1,5 мільярди гривень. Однак, невідомо, чи цього вистачить, зазначає юрист. 

Проблему створює також і складна безпекова ситуація. Через неї не можна публічно оголосити де ці установки встановлюватимуть, що не дозволяє людям зрозуміти, чи буде заживлено саме їх район.

«Люди не можуть планувати, коли влада грає в мовчанку. За два місяці до початку опалювального сезону треба казати, що щось робиться. Треба дати людям впевненість, що якісь мікрорайони будуть з опаленням, а якісь — ні», — сказав він.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський


«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Ви можете долучитись до нашої спільноти та оформити щомісячну підтримку, або зробити разовий донат на розвиток медіа на будь-яку суму.

Разовий платіж
Місячна підписка
100 грн
250 грн
500 грн
Своя сума

Скасувати підписку можна написавши нам на пошту: lyuk.media@gmail.com

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк