Головна - Новини - Протест проти протесту. Харківський театр у Польщі оголосив опенкол на створення плакатів про блокаду кордону з Україною

Протест проти протесту. Харківський театр у Польщі оголосив опенкол на створення плакатів про блокаду кордону з Україною

Час прочитання: 2 хв

Харківський театр «Публіцист», що наразі працює у Польщі, організовує опенкол для художників, дизайнерів та медіа-артистів. В його межах треба створити плакати на тему блокади польськими перевізниками та фермерами українського кордону.

«Люк» розповідає детальніше.

Що планує театр?

У річницю повномасштабного вторгнення, 24 та 25 лютого, у театрі Zagłębie відбудеться вистава «Море залишиться». Постановку створили у співпраці з харківським театром «Публіцист». 

«Окрім показу вистави та зборів на ЗСУ ми хочемо висловити наш мистецький протест проти злочинних дій маргінальних кіл Польщі, що грають на руку російському агресору. Хочемо донести польському глядачу нашу пам’ять про Голодомори в Україні та про сьогоднішні реалії збору врожаю під ворожими обстрілами», — повідомили у театрі.

Ці роботи демонструватимуться до, під час та після вистави у фойє театру на великих екранах. Крім цього, планується віртуальна виставка в Інтернеті.


Читайте також:


Як податись на участь?

Подавати можна графічні роботи, фото та відео, головна умова — вони мають бути виконані у вертикальній орієнтації в пропорції 9:16. 

Роботи можна надсилати на електронну пошту режисера театру «Публіцист» Костянтина Васюкова: kvasukov@gmail.com з темою листа ЗЕРНО.

Дедлайн — 23 лютого, п’ятниця, 12:00.  

Що за історія з блокадою?

Починаючи з листопада минулого року, польські перевізники та фермери розпочали блокаду українського кордону, вимагаючи повернути систему пропусків для українських транспортних компаній та скасувати «митний безвіз» між ЄС і Україною. Протестувальники заявляли, що через «митний безвіз» Польща нібито втрачає попит на власну продукцію всередині країни.

В середині січня 2024 року польський уряд підписав угоду з перевізниками, щоб розблокувати кордон з Україною. Вони домовилися призупинити протести на під’їздах до трьох пунктів пропуску на кордоні до 1 березня.

Але 31 січня Єврокомісія рекомендувала продовжити скасування імпортних мит для сільськогосподарських товарів з України на 2024 рік. Польські фермери відразу ж заявили, що не підтримують дій ЄС, та відновили протести на кордоні з Україною.

20 лютого на коліях станції «Медика» польські протестувальники висипали близько чотирьох тонн зерна з двох вагонів українських зерновозів, продукція з яких прямувала до Німеччини.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк