Головна - Новини - В Лозівській громаді не хочуть деколонізувати деякі населені пункти. Чим це аргументовано?

В Лозівській громаді не хочуть деколонізувати деякі населені пункти. Чим це аргументовано?

Час прочитання: 2 хв

У Лозівській громаді Харківської області обговорили перейменування населених пунктів в межах закону про деколонізацію. Назви деяких сіл та селищ жителі змінювати не хочуть.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

31 січня 2024 року на сторінці Лозівської міської територіальної громади повідомили, що громадські консультації щодо перейменування населених пунктів закінчились. Там обговорювали рекомендації Національної комісії зі стандартів державної мови щодо зміни назв 20 населених пунктів, зокрема, Панютиного, Краснопавлівки, Артільного, Оддихного та інших.

Комісія з питань топоніміки Лозівської міської ради розглянула результати думки громадськості та заслухала аргументи працівників Краєзнавчого музею щодо історичної назви того чи іншого населеного пункту. 


Читайте також:


Що каже громада?

Щодо згаданих вище населених пунктів громада висловила небажання перейменовуватись. Так, село Артільне, за словами директора Лозівського краєзнавчого музею В’ячеслава Харченка, нібито не має відношення до радянського поняття «артілі». 

«Ця назва тягнеться з 1815 року, тоді селяни “артіллю” тобто “разом” збудували церкву й назвали населений пункт Артільне», — сказав він.

Селише Панютине його мешканці теж перейменовувати не хочуть. Вони кажуть, що Василь Панютин хоч і був російським діячем, але нібито є факти, що він підтримував козаків та «здійснював лагідну українізацію, наскільки це було можливо у часи російської імперії».

«Крім того, частину своїх земель віддав під будівництво залізниці, де й була заснована станція Лозова. Саме завдяки появі залізничної станції й почався розвиток Лозової та Панютиного», — йдеться в дописі.

Назва ж села Оддихне пов’язана з місцем, де під час переходів відпочивали чумаки, бо там пролягав Чумацький Шлях. Історик Вячеслав Труш, на підставі досліджень українських словників, пропонує назву Віддихне, що наближено до стандартів державної мови.

Щодо перейменування Краснопавлівки жителі просто просили залишити назву, але у разі неможливості перейменувати у Вознесенське.

Що буде далі?

Лозівська міська рада вже направила до Інституту національної пам’яті аргументовані листи щодо назв населених пунктів, а також готує документи для звернення до Верховної ради України з проханням не змінювати деякі назви міст. 

У разі наполягань Верховної ради на перейменуванні, у громаді додатково проведуть громадські консультації з урахуванням напрацювань істориків та громадськості.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк