Головна - Новини - В Ізюмі хочуть відремонтувати будівлю для чиновників з мільйонними переплатами, — ХАЦ

В Ізюмі хочуть відремонтувати будівлю для чиновників з мільйонними переплатами, — ХАЦ

Час прочитання: 2 хв

В Ізюмі комунальне підприємство планує укласти угоду про підготовку приміщення під адміністративну будівлю. Однак в кошторисі помічені суттєві переплати — ціни на деякі позиції завищені в рази.

«Люк» розповідає, що відомо про тендер.

Що за угода?

Комунальне підприємство «Благоустрій міста Ізюма» планує укласти угоду з ТОВ «Слобожанська будівельна компанія “Саргон”» про підготовку приміщення за адресою Князя Острозького, 104 під розташування там адмінбудівлі. Раніше на цьому місці знаходився туберкульозний диспансер. 

В тендері брала участь лише компанія «Саргон», яка одразу запропонувала ціну 69,9 мільйонів гривень і не скидала її. 


Читайте також:


Що у кошторисі?

В Харківському антикорупційному центрі (ХАЦ) зазначили, що вказані у кошторисі ціни завищені в рази. Наприклад, два котла МІТ-200P Мартен планують купити майже по 900 000 гривень за кожний, тоді як на сайті виробника такий котел коштує 398 600 гривень.

Труби для теплопостачання в поліетиленовій оболонці ДУ 108 планують купувати майже по 4000 гривень за метр, хоча в маркетах такі труби продають по 2000-2500 гривень за метр.

Самовирівнювальна суміш Baumit Duo у кошторисі зазначена по 40 гривень за кілограм, хоча у харківських будівельних маркетах можна знайти таку саму по 15-20 гривень за кілограм.

Рекуператори для вентиляційної системи будуть купувати майже вдвічі дорожче. Так, в кошторисі вказали придбання 75 комплектів рекуператорів Prana 150 М2023. Такі рекуператори купуватимуть по 20 825 гривень за одиницю. На сайті виробника аналогічний коштує 12 732 гривні. За такою ціною пристрій купують інші замовники в системі Prozorro. Лише на цій позиції переплата може скласти понад 600 000 гривень.

ПВХ-мембрана Mapeplan М15 1,5 мм у будівельних магазинах коштує близько 400 гривень за квадратний метр, а ось у кошторисі зазначені ціна 758 гривень за квадратний метр.

Віконні блоки планують купувати по 8000 гривень за квадратний метр. Для порівняння, влітку це ж комунальне підприємство купувало енергозберігаючі вікна в 2,5 рази дешевше. Близько трьох тисяч гривень за квадратний метр вікон EKIPAZH ULTRA 6 (Фурнітура Axor K-3) платило управління культури Ізюмської міської ради. 

ХАЦ робив аналітику щодо цін на віконні блоки на Харківшині і зазначав, що ринковими для будівництва є ціни до 5000 гривень за квадратний метр. Наприклад, для ремонту будинку по вулиці Бандери в Ізюмі «Трест-Житлобуд-1» замовляв вікна по 4600 гривень за квадратний метр. Таким чином, переплата на віконних блоках може скласти близько 2,5 мільйонів гривень.

ХАЦ зазначили, що вже не вперше пишуть про компанію «Саргон». Ця фірма стала підрядником на ремонті Старосалтівського ліцею, де також у кошторисі були шалені переплати. Директором фірми є Олександр Шамарін, засновником — Ігор Купровський.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк