Головна - Новини - У Харкові відкрилася підсумкова виставка Рєпінського пленеру

У Харкові відкрилася підсумкова виставка Рєпінського пленеру

Час прочитання: 2 хв

У харківській галереї «Мистецтво Слобожанщини» презентували підсумкову виставку ХХІІІ Міжнародного Рєпінського пленеру. У ньому взяли участь 25 митців з різних регіонів України та світу.

«Люк» відвідав цю виставку та ділиться подробицями.

Що це за виставка?

Чугуївський культурний центр «Імідж» презентував у Харкові підсумкову виставку ХХІІІ Міжнародного Рєпінського пленеру. Вона проходитиме до 23 грудня у галереї «Мистецтво Слобожанщини».

Пленер проводиться щорічно з 2000 року. Зазвичай художники з різних регіонів України та світу приїздили у Чугуїв, на батьківщину Іллі Рєпіна, аби надихнутися місцевим колоритом на створення пейзажів у стилі рєпінського реалізму. Проте повномасштабне російське вторгнення змінило ці плани. Замість повноцінного багатоденного пленеру митці робили невеликі етюди, які потім перетворювали на повноцінні роботи.


Читайте також:


Чому важливо проводити пленер на честь Рєпіна?

Цього року на виставці представлені роботи 25 художників у різних техніках та жанрах: пейзажні полотна, абстрактні та символічні композиції. Також присутня графіка з численними портретами захисників України. За словами кураторки пленеру у 2000-2016 роках Алли Сазонової, учасники прагнули продовжити традицію пленеру у Чугуєві, на батьківщині митця, на честь збереження його пам’яті. 

«Художник проникає духом цього міста, де він пише, — пояснює вона у коментарі «Люку». — Намагається показати, як би сам Рєпін написав, як він сам бачив Чугуїв. Ось тут він народився, ось тут він в школу ходив, тут він навчався топографії, а у цій церкві його хрестили». 

Графіка, присвячена захисникам України

Будинок-музей Рєпіна у Чугуєві

Пейзаж виду з Чугуївської кручі

Пейзаж, написаний під час пленеру

Пані Сазонова підкреслює, що хоча Рєпін і вважається у світі російським художником, як митець він сформувався саме на українській землі. Величезний вплив на його творчість справили іконописна школа та топографічні курси у Чугуєві, де він народився.

«Не треба розтягувати Рєпіна по національних квартирах. Його геній належить усьому світові, — каже кураторка. — Але пам’ятаймо завжди: він народився в Україні. Він всотав у себе український дух. Навіть помираючи, проживши величезний творчий вік, він закінчував своє життя саме картиною на тему України [мається на увазі робота Рєпіна «Гопак», яку митець так і не дописав — «Люк»]».

Виставку можна відвідати за адресою: Держпром, 9 під’їзд, 1 поверх, вхід з боку проспекту Незалежності.

Галерея працює з вівторка по суботу, з 11:00 до 18:00.

Вхід вільний.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк