Головна - Новини - Як повномасштабна війна вплинула на книжковий ринок в Україні — дослідження «Книгарні “Є”»

Як повномасштабна війна вплинула на книжковий ринок в Україні — дослідження «Книгарні “Є”»

Час прочитання: 2 хв

Мережа книжкових магазинів «Книгарня “Є”» проаналізувала продажі в рік до повномасштабного вторгнення, та за рік після нього. Як виявилось, популярність української книги значно зросла.

«Люк» розповідає детальніше.

Що визначило дослідження?

За словами директорки зі стратегічного розвитку «Книгарні “Є”» Лариси Гужвинської, повномасштабне вторгнення докорінно змінило книжкові смаки українців. Окрім загального зростання попиту на книги, значно підвищилась популярність українських авторів. 

«Якщо до війни лише кожна п’ята продана книга була українського авторства, то минулого року це була вже кожна третя книга! І ми бачимо подальше зростання попиту на українське», — розповіла вона в пресрелізі.

Дитяча проза була найбільш популярною категорією у 2021 році. Минулого року в лідери вийшла закордонна проза. При цьому, українські автори не сильно поступились своїм іноземним колегам — від 6,3% до 8,2% в загальній кількості продажів. 

Серед українських авторів в мережі книгарень найбільший попит мали книги Сергія Жадана, Макса Кідрука та Ілларіона Павлюка. Всі троє увійшли в «топ-10» авторів у 2023 році. В десятку 2021 року входили лише дві українські письменниці — Юлія Ярмоленко та Галина Вдовиченко

«При цьому, українці стали купувати суттєво більше наших класиків, а багато хто відкрив для себе і нові імена серед них, — пояснили у «Книгарні “Є”».

Так, попит на твори Івана Багряного зріс в 12 разів, Валер’яна Підмогильного — в десять разів, Володимира Винниченка — вдев’ятеро, Василя Симоненка — у вісім разів. Книги Тараса Шевченка, Івана Франка та Лесі Українки минулого року купували в 2-3 рази частіше, ніж до повномасштабного вторгнення».

книгарня "Є"

книгарня "Є"

книгарня "Є"

книгарня "Є"

книгарня "Є"

книгарня "Є"

Інфографіка «Книгарні “Є”»: як війна змінила книжкові смаки українців

Загалом, найпопулярнішою авторкою 2023 року стала англійська письменниця детективного жанру Агата Крісті. Її книжок купили майже вдвічі більше, ніж, наприклад, Стівена Кінга чи Джорджа Орвелла. У порівнянні з кількістю продажів у 2021 році, популярність англійських детективів зросла у вісім разів. Попит на книги Кінга збільшився втричі, а на антиутопії Орвелла — вчетверо. Війна привернула більше уваги і до творів німецького письменника Еріха Марії Ремарка — продажі його творів злетіли всемеро.


Читайте також:


Які ще категорії книг змінились за час війни?

Категорією, що також суттєво зросла після початку повномасштабної війни, стала «Сучасна українська поезія». 

«Зазвичай, вірші мало приваблюють українського читача. Проте Жадану, Вишебабі, та іншим авторам вдалось це змінити, піднявши продажі категорії в чотири рази», — зазначають у «Книгарні “Є”».

Там також відзначають зростання попиту на літературу іноземними мовами. Так, в 2023 році книжки англійською купували майже вдвічі частіше, ніж в 2021-му. Англомовна книга зайняла приблизно 2% від всіх продажів.

Що стосується дитячої книги, то це найбільш «просівша» категорія. Якщо в кількості продажів зміни несуттєві, то, враховуючи значне зростання загального попиту на книжки, у відсотковому значенні дитяча література значно втратила в популярності. 

Так, «Дитяча проза», яка була найпопулярнішою категорією в 2021 році з показником 10,6%, у 2023-му опустилась на третє місце з 7% від загальних продажів. Категорія «Казки» зменшилась з 3,8% у 2021 році до 1,4% в 2023-му. Категорія «Для наймолодших» тепер займає лише 1,7% в продажах, проти 3,3% двома роками раніше. Частка шкільних підручників впала з 2,4% до 1,4%. При цьому категорія «Авторські казки», навпаки, зросла — з 4,1% до 5% в загальному розрізі продажів.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський, інфографіка — «Книгарня “Є”»

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк