Головна - Новини - Бізнес-партнер харківського депутата сплатив у Росію 20 мільйонів рублів податків. Його оштрафували на 170 тисяч гривень

Бізнес-партнер харківського депутата сплатив у Росію 20 мільйонів рублів податків. Його оштрафували на 170 тисяч гривень

Час прочитання: 3 хв

Харківський бізнесмен, засновник підприємств «Фрунзе Солар» та «Харківський завод електротранспорту» Олександр Романенко після повномасштабного вторгнення не вивів свій бізнес з Росії та сплатив державі-агресорці податків на 20 мільйонів рублів. За це суд оштрафував його на 170 тисяч гривень.

При цьому, Романенко є бізнес-партнером діючого депутата Харківської міськради Олександра Василенка.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

11 березня агенція журналістських розслідувань «Слідство.Інфо» опублікувала матеріал щодо діяльності бізнесмена Олександра Романенка. Так, наприкінці лютого цього року Голосіївський районний суд Києва опублікував вирок, згідно з яким підприємця визнали винним у тому, що він вів бізнес у Росії під час повномасштабного вторгнення та заплатив державі-агресорці понад 20 мільйонів рублів податків (це близько шести мільйонів гривень).

За це суд присудив Романенку 170 тисяч гривень штрафу та заборонив працювати в органах державної ради на 10 років. Суд вирішив послабити покарання через те, що бізнесмен «є активним волонтером».

Олександр Романенко


Читайте також:


Як Романенко пов’язаний з Росією?

У Харкові Олександр Романенко є засновником двох підприємств — ТОВ «Фрунзе Солар» та ВАТ «Харківський завод електротранспорту». Водночас він є засновником російської компанії ТОВ «Завод імені Фрунзе». Це підприємство зареєстровано у Бєлгороді і займається торгівлею автомобільними деталями, виробами з перфорованого металу, меблями та лісоматеріалами.

Суд визначив, що у серпні 2022 року цей завод уклав договір на постачання з російським АТ «Краснодарський завод РТІ» і отримав за це 288 тисяч рублів. 

У липні та вересні 2022 року Романенко співпрацював з низкою компаній у Росії та окупованому Криму. Підприємство мало філії у Бєлгороді, Воронежі, Єкатеринбурзі, Казані, Краснодарі, Москві, Ростові-на-Дону, Самарі, Челябінську, а також у тимчасово окупованому Сімферополі Автономної Республіки Крим.

Як Романенко повʼязаний із харківським депутатом?

За даними YouControl, в Україні Романенко є одним з найбільших утримувачів акцій підприємства «Завод Фрунзе». Контрольний пакет акцій має депутат Харківської міськради Олександр Василенко. 

Також вони разом володіють компанією ТОВ «Фрунзе Солар», яка займається виробництвом електроенергії, торгівлею та ремонтом автотранспортних засобів. 

В Україні торговельну марку «Фрунзе» зареєструвало акціонерне товариство Василенка. Російська компанія використовує таку ж емблему, а на російському сайті у розділі «Про нас» посилання на YouTube українського «Заводу Фрунзе», де Василенко особисто рекламує продукцію власного виробництва. 

На особистій сторінці Василенка у Facebook у розділі «місце роботи» є посилання на сторінку «Заводу Фрунзе» — російського. 

Після початку повномасштабного вторгнення, у лютому 2023 року, українське ПАТ «Завод Фрунзе» уклало додаткову угоду з російською компанією «Завод Фрунзе» і навіть погодило з Нацбанком проведення платежу з РФ до України. 

Олександр Василенко на запит журналістів повідомив, що до 2022 року його ПАТ «Завод Фрунзе» постачав продукцію у Росії, а обставини після 2022 року викладені у матеріалах справи. На запитання про його причетність до російського бізнесу, співпрацю між ПАТ «Завод Фрунзе» та російською компанією, а також про перельоти до Росії, депутат не відповів. 

Олександр Василенко, фото: forum.technopolygon

Чому Романенку пом’якшили покарання?

У суді Олександр Романенко повністю визнав свою провину. Також суддя зазначив, що Романенко «активно займається волонтерською діяльністю та має міцні соціальні зв’язки», тому його не посадили за ґрати, а прокурор навіть не вимагав конфіскації майна. Крім цього, суд не заборонив йому балотуватися у місцеві органи самоврядування.

«Обвинувачений є активним волонтером і допомагає постраждалим від російської агресії у місті Харкові та у відповідний час місцева громада може довірити йому виконання представницьких функцій», — йдеться у вироку.  

Про Романенка як волонтера журналісти «Слідства.Інфо» запитали у представників Харківської волонтерської спільноти. Співрозмовники не пригадали його, але за їхніми словами, «Завод Фрунзе» дійсно готує їжу постраждалим від обстрілів. 

Крім цього, за даними суду, у січні 2024 року, вже коли проти Романенка слухалась справа, він перерахував мільйон гривень на допомогу Збройних Силам України.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк