Головна - Новини - Куди звернутись постраждалим від сексуального насилля? В Україні розпочали нову інформаційну кампанію

Куди звернутись постраждалим від сексуального насилля? В Україні розпочали нову інформаційну кампанію

Час прочитання: 2 хв

Українцям розповіли, куди можна звернутись за соціально-психологічною допомогою при пережитому сексуальному насиллі.

Спеціальну інформаційну кампанію 19 червня запустив Офіс віцепрем’єр-міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольги Стефанішиної та Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA).

«Люк» розповідає, чому ця тема важлива та куди звернутись за допомогою.

Чому це важливо?

19 червня — Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах війни. У цю дату стартувала інформаційна кампанія, мета якої — привернути увагу до проблеми сексуального насильства, а також проінформувати українців про можливість звернутися до Центрів допомоги врятованим (ЦДВ). 

«Досвід сексуального насильства, пов’язаного з війною, завдає глибокої психологічної травми та руйнування фізичної, соціальної, психологічної та духовної цілісності людини, — каже у пресрелізі до інформкампанії президентка Національної психологічної асоціації Валерія Палій

Постраждалі часто не наважуються поділитися пережитим навіть із найріднішими через страх, відразу, сором. <…> Забезпечити ефективну допомогу врятованим від сексуального насильства, пов’язаного з війною, можуть виключно кваліфіковані спеціалісти».

Соціальне відео, яке вийшло до старту інформаційної кампанії

Що таке сексуальне насильство в умовах війни?

Сексуальне насильство — це не лише саме зґвалтування, але й погрози та спроби зґвалтування, каліцтво статевих органів, примус до спостереження за сексуальним насильством над іншими людьми. Ці та інші дії в умовах воєнних дій окупанти використовують для деморалізації мирного населення.

Станом на червень 2023 року Офіс Генерального прокурора України зафіксував 208 фактів сексуального насильства, пов’язаного з війною (з них 13 — проти неповнолітніх). У більшості випадків (140) ці злочини були скоєні проти жінок.

Проте ці цифри є далеко не повними, адже на кожен офіційно зареєстрований випадок в Україні припадає від 10 до 20 незареєстрованих.

Де і як працюють центри допомоги?

Центри допомоги врятованим безкоштовно надають соціально-психологічну допомогу постраждалим від війни, зокрема, від сексуального насильства.

Також у ЦДВ можна проконсультуватися щодо гуманітарної та медичної допомоги, знайти тимчасовий прихисток, розв’язати юридичні питання внутрішньо переміщених осіб тощо. 

«Центри допомоги врятованим — це комплексна підтримка, орієнтована виключно на потреби постраждалих, — зазначає у пресрелізі віцепрем’єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Так важливо, щоб якомога більше громадян знали про існування таких сервісів.  Звертались по допомогу і відчували себе безпечно. Відновлення справедливості починається з турботи про кожного постраждалого, їхнього повернення до нормального життя».

Центри розташовані в 11 містах України: в Києві, Львові, Запоріжжі, Дніпрі, Чернівцях, Мукачеві, Одесі, Кропивницькому та Полтаві, а у Харкові та Херсоні розгорнули мобільні центри. Станом на червень 2023 року, в них отримали допомогу понад 17 тисяч осіб.

«Маємо робити все можливе, аби постраждалі не почувалися самотніми й відчували, що про них не забувають та піклуються. Ця інформаційна кампанія покликана нагадати врятованим від сексуального насильства, пов’язаного з війною, що ми поруч, що ми не залишимо їх і будемо підтримувати стільки, скільки потрібно», — каже у пресрелізі представник Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні (UNFPA) Хайме Надаль.

Адреси та контакти центрів можна дізнатися на сайті.

Олександра Пономаренко, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк