Головна - Новини - Обстріл будівельного гіпермаркету та центру Харкова 25 травня: що відомо (оновлюється)

Обстріл будівельного гіпермаркету та центру Харкова 25 травня: що відомо (оновлюється)

Час прочитання: 3 хв

У Харкові 25 травня росіяни завдали удар двома керованими авіабомбами по будівельному гіпермаркету «Епіцентр» в спальному районі міста.

Повідомляють про загиблих та велику кількість зниклих безвісти, а на території торгового майданчику триває масштабна пожежа.

Пізніше центральна частина міста також декілька разів опинилась під російськими обстрілами.

«Люк» розповідає детальніше.

Вдень 25 травня, близько 16:05, російські війська вкотре обстріляли Харків. Про це повідомив харківський міський голова Ігор Терехов у своєму офіційному Telegram-каналі.

За попередньою інформацією, відомо про двох загиблих та 11 постраждалих. Удар завданий двома керованими авіабомбами, зазначив голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов. На місці влучання здійнялась пожежа на 15 тисяч квадратних метрів.

photo_2024-05-25_17-24-04

Також Терехов повідомив, що багато людей зникло безвісти. 

«Маємо велику кількість людей, зниклих безвісти. Багато поранених. Судячи зі всього, удар наносився саме по торгівельному центру, де знаходилося багато людей це чистий тероризм», — прокоментував міський голова.

На пресконференції речник Харківської обласної прокуратури Дмитро Чубенко повідомив журналістам, що попередньо росіяни використовували УМПБ Д-30 — модифіковану бомбу з додатковим двигуном. Це відносно нова зброя в арсеналі російської армії (використовувалась вперше у березні цього року).

обстріл

обстріл

обстріл

Також пізніше, близько 17:10, росіяни завдали ще одного удару по Центральному парку, повідомив Ігор Терехов.

Також він розповів журналістам з посиланням на слова директора магазину «Епіцентр», що приблизно 15 працівників не виходять на зв’язок.

UPD 17:22 — Синєгубов повідомив, що кількість травмованих зросла до 24 осіб.

UPD 18:04 — Внаслідок удару по Центральному парку поранених немає. Про це журналістам повідомив Ігор Терехов. Тим часом Харківська обласна прокуратура зазначила, що двох загиблих чоловіків — це співробітники цього будівельного гіпермаркету. Одинадцять працівників не виходять на звʼязок.

UPD 18:12 — Олег Синєгубов повідомив, що пожежа локалізована, а кількість поранених тепер складає 25 осіб. Ігор Терехов доповнив нові цифри: 2 загиблих, четверо зниклих безвісти.

UPD 18:39«За процесуального керівництва Харківської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України)», — заявили у пресслужбі облпрокуратури.

UPD 18:42 — Кількість постраждалих зросла до 35, повідомив Ігор Терехов.

UPD 19:02 — Пресслужба харківської облпрокуратури оприлюднила відео, де видно момент влучання авіабомб у гіпермаркет.

UPD 19:15 — Близько 19:10 у Харкові пролунав ще один вибух. Ігор Терехов повідомив, що влучання було у центральному районі з щільною житловою забудовою.

UPD 19:26 — Пізніше Синєгубов додав, що внаслідок цього удару троє людей поранені.

UPD 20:02 — На даний момент відомо про 12 постраждалих внаслідок вечірнього влучання по центральній частині Харкова, повідомляє Олег Синєгубов.

UPD 20:30 — Харківської облпрокуратури зазначила, що росіяни вдарили по центру Харкова ракетою типу С-300. Зафіксовано влучання по офісних приміщеннях, також пошкоджено адміністративні будівлі, супермаркет, магазини, житлові будинки. Кількість поранених складає 13 осіб, в тому числі 13-річний хлопець — він у важкому стані.

photo_2024-05-25_20-35-59

photo_2024-05-25_20-36-00-2

photo_2024-05-25_20-36-00

UPD 20:31 — За словами начальника поліції Харківщини Володимира Тимошка, влучання двома боєприпасами УМПБ Д-30 відбулося безпосередньо в приміщення «Епіцентру».

UPD 20:34 — Кількість поранених в гіпермаркеті зросла до сорока, повідомив Ігор Терехов.

UPD 20:46 — Кількість загиблих в «Епіцентрі» зросла до трьох, повідомив Олег Синєгубов. Тим часом постраждалих внаслідок удару по центру міста вже чотирнадцять.

UPD 20:55 — До чотирьох зросла кількість загиблих у гупермаркеті. Таку цифру озвучив Ігор Терехов.

UPD 21:20 — Харківська облпрокуратура повідомляє вже про 18 поранених внаслідок обстрілу центру Харкова.


UPD 08:23, 26 травня — За оновленими даними, внаслідок російських авіаударів по «Епіцентру» кількість поранених складає 43 особи, а загинуло 12 людей, з яких десятеро залишаються неопізнаними. Тим часом кількість поранених внаслідок ракетного удару по центру Харкова збільшилася до 25 осіб. Про це повідомив Ігор Терехов.

Раніше Харківська обласна прокуратура зробила уточнення щодо постраждалого 13-річного хлопчика. Після зʼясування всіх анкетних даних постраждалих встановлено, що хлопцю 14 років.

UPD 16:11 — Кількість загиблих у гіпермаркеті зросла до 16 людей, заявив Олег Синєгубов.

UPD 18:00«Ідентифікували вже 10 осіб, вісім з яких — за допомогою ДНК-тестів. Серед загиблих — 12-річна дівчинка та її мати. Вісім людей вважаються зниклими безвісти», — заявив Синєгубов.

UPD 20:31 — 27 травня оголошено Днем жалоби за загиблими у гіпермаркеті «Епіцентр». Відповідне розпорядження підписав Ігор Терехов.


UPD 11:54, 27 травня — Поранено в наслідок удару по гіпермаркету 45 осіб. Безвісти зниклими залишаються 5 людей. Оновлені дані оголосила Харківська облпрокуратура.


UPD 19:12, 29 травня — Пошукові роботи у будівельному гіпермаркеті «Епіцентр» завершено. Як повідомила облпрокуратура, загинули 19 людей: 11 чоловіків, 6 жінок та двоє дітей — 12-річна дівчинка та 17-річний хлопець. Постраждали 54 людини.

Текст, обкладинка — Макс Бурєнок, фотографії — офіційний Telegram-канал Олега Синєгубова та «Суспільне»

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк