Головна » Новини » У Харкові хочуть збудувати укриття в школі з переплатами у кошторисі

У Харкові хочуть збудувати укриття в школі з переплатами у кошторисі

Час прочитання: < 1 хв

Управління освіти адміністрації Новобаварського району уклало угоду на будівництво протирадіаційного укриття на території школи по вулиці Академіка Богомольця. Витратити на це збираються майже 70 мільйонів гривень.

«Люк» з посиланням на «Харківський антикорупційний центр» розповідає детальніше.

Що сталося?

Управління освіти адміністрації Новобаварського району уклало угоду з ТОВ «ТТ 2006» на будівництво нового протирадіаційного укриття на території школи по вулиці Академіка Богомольця. 

На території укриття зможуть розташовуватись 352 людини, а загальна площа складатиме 988,6 квадратних метрів. Таким чином вартість квадратного метра будівництва укриття становить близько 70 000 гривень.

За інформацією ХАЦ, це дешевше, ніж зазвичай будують укриття в області. 

«Наприклад, для ліцею у Близнюках вартість будівництва квадратного метра становитиме 100 000 гривень, для Люботина ціна становила 159 000 гривень за квадратний метр. У Наталиному (Красноградський район) укриття буде розраховане на 400 людей при площі будівництва 1382,1 кв. м — вартість квадратного метра понад 92 000 грн», — зазначили антикорупційники.


Читайте також:


Що не так з угодою?

Спеціалісти ХАЦ помітили, що ціни у кошторисі на «підземну школу» завищені. Так, арматуру А500 с 16 мм планують купувати по 45 151 грн без ПДВ за тонну, коли на сайті «Метінвесту» ціна такої арматури у Харкові 31 700 гривень із ПДВ.

Лише на придбанні арматури ціна може бути завищена на 5 млн грн.

Ціна бетонної суміші В30 закладена на рівні 4887 гривень за кубічний метр, хоча завод у Харкові пропонує такий бетон по 3750-3900 гривень за кубічний метр.

Можлива переплата на придбанні бетону становить понад два мільйони гривень

«Також варто зазначити, що у переліку устаткування для школи дивує відсутність генератора на випадок знеструмлень», — зазначили у ХАЦ.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк