Головна - Новини - Фірми, що постачали деревину для фортифікацій на Харківщині, пов’язані між собою, — ХАЦ

Фірми, що постачали деревину для фортифікацій на Харківщині, пов’язані між собою, — ХАЦ

Час прочитання: 3 хв

Чотири фірми, які постачали деревину на фортифікації для Харківської обласної військової адміністрації, виявились пов’язаними між собою.

«Люк» розповідає деталі схеми.

Що відомо про фірми?

Харківський антикорупційний центр (ХАЦ) опублікував розслідування, в якому стверджується, що чотири з п’яти фірм-постачальників деревини для фортифікацій мають ознаки фіктивності та пов’язані між собою.

Журналісти дізнались, що фірми ТОВ «Герц Індустрія», ТОВ «Сатисбуд», ТОВ «АТТ БУД» та ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”» з’явились на ринку наприкінці 2023 року. До цього жодна з них не займалась деревиною і наразі нікуди, окрім ХОВА, не постачали матеріали.

Розслідувачі встановили, що всі фірми контролюються одними й тими ж людьми. Так, зараз власником та керівником ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”» є Сергій Маркарян. Раніше він був власником та керівником фірми ТОВ «ТК М’ясна Традиція» (займається виробництвом м’ясних продуктів). 

Тепер власником та керівником ТОВ «ТК М’ясна Традиція» є В’ячеслав Ковальов, який також є керівником ТОВ «Герц Індустрія» (іншого постачальника деревини для ХОВА).

Раніше керівником ТОВ «Герц Індустрія» був Дмитро Кнорозов, який зараз є керівником ТОВ «Сатисбуд» (третього з чотирьох постачальників Харківської).

«Цікаво, що у ТОВ “Герц Індустрія” 10 листопада 2023 року змінили вид діяльності з оптової торгівлі електронними і телекомунікаційним устаткуванням, деталями до нього на оптову торгівлю деревиною. А вже 28 листопада 2023 року був підписаний перший договір між Департаментом ЖКГ ХОВА та ТОВ “Герц Індустрія” на поставку деревини», — зазначили у ХАЦ.

Керівником ТОВ «АТТ Буд» (четвертого постачальника деревини для Харківської ОВА) є Максим Ожеледа. Раніше він був керівником та власником ТОВ «Прімтек», ТОВ «ТД Омо Юкрейн», ТОВ «Мобайл Юкрейн», ТОВ «Лакторд», ТОВ «ТД Оператор ЮА» та фермерського господарства «Агростеп Плюс». 

Також раніше керівником та власником цих фірм був і Сергій Маркарян (власник та керівник ТОВ «Деревообробне підприємство “Восход”»). А зараз керівником та власником всіх цих фірм є все той же В’ячеслав Ковальов (діючий керівник ТОВ «Герц Індустрія»).

Таким чином, можна констатувати: договори на поставку деревини на 343 мільйони гривень фактично відійшли в одні руки (пов’язаним Маркаряну, Ковальову, Кнорозову та Ожеледі).

khats

Читайте також:


Де ще «засвітились» фірми?

Усі ці компанії, окрім справ із деревиною, пов’язує ще одне відкрите кримінальне провадження. Воно і стало для ХАЦ «поштовхом» у пошуку спільних зв’язків. Так, постачальників ХОВА підозрюють в ухиленні від сплати податків.

«Детективи територіального управління Бюро економічної безпеки [далі — БЕБ, «Люк»] у Полтавській області здійснюють досудове розслідування у кримінальному провадженні (ч. 3 ст. 212 КК України) за фактом того, що невстановлена група осіб, використовуючи реквізити підконтрольних суб’єктів господарської діяльності ТОВ “Герц Індустрія”, ТОВ “ТК М’ясна Традиція”, ТОВ “Вабкор” у 2023-2024 роках, шляхом приховування об’єкту оподаткування (отриманих коштів за виконані роботи на замовлення департаменту ЖКГ та ПЕК Харківської ОВА), умисно ухилилися від сплати податків в особливо великих розмірах», — пишуть у ХАЦ. 

Працівники БЕБ протягом 17-21 травня проводили огляд фортифікаційної споруди — взводного опорного пункту на Харківщині (якого саме, у матеріалах справи не повідомляється) і вилучили номерні бирки, якими маркована деревина.

Суд задовольнив клопотання детектива БЕБ про арешт цих номерних бирок, про що стало відомо з ухвали Київського райсуду Полтави.

Власницею та керівницею ТОВ «Вабкор», яка фігурує в ухвалі, є Кристина Воробйова. Це донька колишнього віцемера Харкова Олександра Попова (власник бізнес-групи «Сафарі»).

Кристина Воробйова також є керівницею та власником обслуговуючого кооперативу «Житлово-будівельний кооператив “Сафарі”», ТОВ «Сафарі Тур», ТОВ «Сафарі Тур Сервіс».

Воробйова декілька років тому фігурувала в розслідуванні щодо змови на публічних закупівлях харківського комунального підприємства «Спорт для всіх», яке підпорядковувалось якраз її батькові.

Що цьому передувало?

У 2024 році департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу ХОВА уклав 223 договори щодо будівництва фортифікаційних споруд на загальну суму в 4,51 мільярда гривень. 

Всі договори укладені за прямою процедурою, без проведення тендерів та без завантаження кошторисів. Відомості про роботи були відсутні через те, що об’єкти пов’язані з обороною країни.

Пізніше з’явилась інформація, що фірми мають ознаки фіктивності, крім цього, у суспільства виникли сумніви щодо якості виконаних робіт. У відповідь на це ХОВА провела низку брифінгів, де пояснювала ситуацію.

Потім ХАЦ опублікували розслідування, в якому проаналізували кримінальне провадження СБУ, в якому йдеться про махінації на постачанні деревини для фортифікацій на Харківщині.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк