Головна - Новини - Український бренд Etnodim відтворив вишивану сорочку дочки Скоропадського

Український бренд Etnodim відтворив вишивану сорочку дочки Скоропадського

Час прочитання: < 1 хв

Український бренд етнічного одягу Etnodim спільно з журналом Marie Claire випустили сорочку, що повторює одяг Єлизавети Скоропадської.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за сорочка?

Сорочка є реконструкцією вбрання дочки Павла Скоропадського Єлизавети та зберігається зараз у Музеї Гетьманства.

«Довга сорочка в основі якої — крій автентичної додільної сорочки, що шиється з одного шматка полотна. Станок сорочки призбираний до широкого та круглого коміру основи. Уставкова частина рукава суцільнокроєна, під рукавами вшиті ластовиці. Орнаментикою вишивки оздоблені рукави, а на комірі та манжетах — вишивка біле по білому», — описують її на сайті бренду.

Робота над реконструкцією сорочки почалася з вивчення портрета та фотографії Скоропадської. У розробці орнаменту та крою сорочки Скоропадської у нагоді стали експертиза в регіональних особливостях Полтавської вишивки, діджитал архіви приватного зібрання «Відкрита скриня» та колекції Музею Івана Гончара.


Читайте також: 


Що це за портрет?

Портрет Єлизавети Скоропадської раніше вважався зниклим, аж доки до Музею Гетьманства не звернулася Катерина Шаль із німецького містечка Оберстдорф. Вона повідомила, що втрачена картина вже 40 років висить у їхньому родинному будинку. Картину вирішили і надалі зберігати у Німеччині, допоки в Україні не покращиться безпекова ситуація.

Хто така Єлизавета Скоропадська?

Єлизавета Скоропадська — скульпторка, громадська діячка та амбасадорка України з козацького старшинського роду Скоропадських, родовід яких ведеться з XVII сторіччя. Жила в еміграції, але обов’язком вважала покласти життя на користь країни.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк