Головна » Новини » У Харківській області може з’явитися нове місто — Слобожанське

У Харківській області може з’явитися нове місто — Слобожанське

Час прочитання: < 1 хв

Селище Слобожанське на Чугуївщині невдовзі має отримати статус міста. Відповідне рішення вже погодив один з комітетів Верховної Ради, тепер крок за усіма парламентарями.

«Люк» ділиться подробицями.

Що саме сталося?

Слобожанське у Чугуївському районі Харківщини може змінити статус з селища на місто. Таке рішення погодив Комітет Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Тепер зміну статусу має затвердити Верховна Рада.

Про це минулого тижня повідомив член Комітету та народний депутат від Харківщини Дмитро Микиша:

«Селище вже зараз відповідає критеріям чинного законодавства, яке дозволяє населеному пункту отримати новий для себе статус місто, а жителям стати містянами,написав він на своїй Facebook-сторінці.

Але зобовʼязаний поінформувати жителів Слобожанського і всієї громади: оскільки територія громади зараз відноситься до категорії сільських та селищних територій, що згідно законодавства передбачає певні преференції, то отримання статусу міста та, згодом, переведення і громади у статус міської, несе за собою скасування відповідних преференцій».


Читайте також:


Чому Слобожанське більше не може бути селищем?

Закон, що оновлює статуси населених пунктів України, парламент прийняв ще минулого року. Він скасовує статус селища міського типу і міста республіканського, обласного чи районного значення. Натомість вводяться нові правила:

  • усі населені пункти з компактною забудовою і чисельністю населення понад 10 тисяч мешканців стають містами;
  • населені пункти з переважно садибною забудовою і чисельністю населення понад пʼять тисяч жителів — селищами;
  • інші населені пункти — селами.

У Слобожанському, яке до декомунізації мало назву Комсомольське, станом на 2017 рік проживало понад 14 тисяч мешканців. З переводом до статусу міста  місцева громада отримає ще й зменшення освітньої субвенції. Також зменшиться розмір ділянки, яку можна безоплатно отримати у користування — 0,1 га замість 0,25 га.

Депутат Микиша у своєму дописі попереджає й про вірогідне скасування соціальних пільг для деяких категорій населення, зокрема вчителів, медиків та комунальників. 

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа про Харків, яке висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк