Головна - Новини - Таки не Добродар. У Первомайському знову голосують за перейменування міста

Таки не Добродар. У Первомайському знову голосують за перейменування міста

Час прочитання: 2 хв

22 березня у Первомайській громаді Харківської області стартувало обговорення та голосування щодо перейменування міста. Воно триватиме до 31 березня.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

21 березня міський голова Первомайського Микола Бакшеєв повідомив, що Комітет державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Верховної ради України не погодив назви, які перемогли у попередніх громадських слуханнях — Добродар, Холоднояр та Хлібодар. 

Після цього Комітет порадив провести нові слухання, на яких розглянуть наступні три у списку варіанти — Янголів, Златопіль та Звитяжин. 22 березня розпочалося нове голосування.


Читайте також:


Що відомо про нові варіанти?

На сайті голосування розмістили пояснення щодо кожного з нових варіантів назв: 

  • Янголів — назва як символ милосердя, добра та благополуччя його мешканців, що характеризує їх найкращі прагнення та надії. Місто під захистом янголів-охоронців, що є гостинним прихистком для кожного;
  • Златопіль — назва, що вшановує найкращі цінності краю: родючість ланів та працьовитість людей. Символ добробуту та процвітання його мешканців;
  • Звитяжин — назва уособлює сміливість, подвиг, гарну вдачу захисників та мешканців міста. Їх прагнення до успіху, перемоги та кращого життя.

Усі бажаючі можуть взяти участь в обговоренні та проголосувати за нову назву міста у декілька способів:

  • За цим посиланням;
  • Або ж у Первомайському ЦНАП (при собі необхідно мати паспорт). Графік роботи: з понеділка по четвер — з 08:00 до 17:00; п’ятниця, субота та неділя — з 08:00 до 16:00.

Що передувало голосуванню?

Перейменування міста тягнеться ще з 2022 року. Затвердити обрану мешканцями назву Добродар місцеві депутати не змогли у квітні, червні, липні і так аж до січня 2024 року. Зазначимо, що кілька разів проводились громадські слухання, на яких місцеві мешканці стабільно обирали назву Добродар.

25 січня 2024 року, під час сесії Первомайської міської ради, відбулась восьма спроба голосування за перейменування міста у Добродар. Однак, опозиція знову заблокувала рішення.

Міський голова Первомайського Микола Бакшеєв розповів «Люк», що провалили голосування, як і минулі рази, депутати від партій «ОПЗЖ» та «Блок Кернеса — Успішний Харків»

Згідно з законом «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», депутати місцевих рад мали перейменувати топоніми до 27 січня 2024 року. Якщо цього не сталось, рішення прийматиме Верховна Рада.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк