Головна - Новини - Розпочався процес оновлення Наглядової ради УКФ: що відомо

Розпочався процес оновлення Наглядової ради УКФ: що відомо

Час прочитання: 2 хв

Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП) розпочало процес оновлення Наглядової ради Українського культурного фонду. Наразі почали реєструвати осіб, які зможуть голосувати за обрання нових членів ради.

«Люк» розповідає, що відомо про процес та як податися на голосування.

Як зареєструватись на голосування?

Видання «Лівий берег» повідомило, що МКІП оголосило про початок реєстрації осіб, які зможуть голосувати за обрання членів нової Наглядової ради Українського культурного фонду. 

До голосування допустять тих людей, яких висуває заклад культури або громадське об’єднання, що діє у сфері культури. Від кожного закладу або громадської організації можна подати документи від не більше двох осіб і не пізніше 26 грудня 2023 року.

В інфографіці від Аналітичного центру «Інститут законодавчих ідей» розписаний процес подання документів:

наглядова рада

наглядова рада

наглядова рада

наглядова рада

наглядова рада

наглядова рада

наглядова рада

наглядова рада


Читайте також:


Як подати кандидатуру в Наглядову раду?

Також продовжується набір охочих на кандидатство в новій Наглядовій раді УКФ. Кандидатів так само можуть висувати заклади культури або ГО, що діють у сфері культури. 

8 грудня о 15:00 відбудеться вебінар «Конкурс до Наглядової ради Українського культурного фонду — як обрати своїх представників», організований ініціативною групою культурних діячів разом з Аналітичним центром «Інститут законодавчих ідей». 

Зареєструватись на вебінар можна за посиланням

Що відомо про Наглядову раду УКФ?

Український культурний фонд — державна установа, що займається фінансуванням українських культурних проєктів за допомогою проведення конкурсних відборів. Наглядова рада — один із органів управління УКФ. Нинішній склад ради сформували ще у 2020 році, а його повноваження спливають 19 січня 2024 року. 

У травні 2021-го культурні діячі звинуватили її у ручному управлінні, написавши відкритого листа президенту України Володимиру Зеленському, прем’єрміністру Денису Шмигалю та тодішньому міністру культури та інформаційної політики Олександру Ткаченку

Культурні діячі стверджували, що рада відмовила у фінансуванні значній частині проєктів, що посіли високі місця в рейтингу під час конкурсу, і натомість надала кошти проєктам з меншою кількістю балів. 

За їхніми словами, Наглядова рада не пояснила свої рішення, позбавила учасників конкурсу права на апеляцію та не повідомила про зміни пріоритетів у проведенні конкурсного відбору. Тоді вони вимагали від Зеленського розпустити Наглядову раду УКФ та скасувати її рішення.

Ткаченко тоді порекомендував двом членам Наглядової ради — Олександру Сусленському та Ігору Тулузову — піти у відставку. Вони обидва залишились. 

У червні того ж року Олександр Ткаченко призначив виконавчого директора УКФ. Ним став фахівець з державної політики в архівній сфері та кандидат історичних наук. Владислав Берковський. Берковський виграв конкурс на цю посаду.

У квітні 2023 року УКФ повідомив, що цьогоріч йому не вистачає коштів на фінансування культурно-мистецьких проєктів.

Текст — Антон Малиновський, обкладинка — УКФ

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк