Головна » Новини » СБУ вручила підозру колишнім харківським акторам, що втекли до РФ

СБУ вручила підозру колишнім харківським акторам, що втекли до РФ

Час прочитання: 2 хв

Служба безпеки України оголосила підозру подружжю колишніх харківських акторів, що виїхали до РФ та займаються розповсюдженням російських наративів. Судячи з фото, йдеться про Дар’ю Терновську та Сергія Лістунова.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Вчора СБУ оголосила про підозру подружжю акторів 47 та 43 років, які багато років грали на харківській театральній сцені та брали участь у виставах навіть вже під час повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Навесні 2023 року вони виїхали на територію держави-агресорки і з того часу підігрують російській пропаганді, спотворюючи образ українців. Наразі чоловік і жінка позиціонують себе як акторів російського театру.

За даними слідства, подружжя зіграло у відеоролику для російського пропагандистського проєкту, головною метою якого є висміювання українців. У кадрі актори з’являються нібито в традиційному українському вбранні, а під час однієї зі сцен виконувач чоловічої ролі одягнув на себе форму нацистської Німеччини.

Розповідаючи про себе в інтерв’ю, актори зазначили, що коли перетнули кордон рф, одразу відчули себе «вільними людьми». Вони підкреслили, що в Україні їм було морально складно знаходитись через «прояви нацизму».

«Підозрювані активно ведуть свої профілі в соцмережах, у тому числі забороненій в Україні “Вконтакте”, де регулярно постять дописи на підтримку дій РФ. Російських військових вони називають “нашими ребятами”, які “приносят жертву во благо России”, а також поширюють тези кремлівських пропагандистів. Наразі підозрювані мешкають на території РФ і переховуються від українських правоохоронців, вирішується питання щодо оголошення їх у розшук», — йдеться в публікації.

Обом акторам заочно повідомили про підозру за ознаками ч. 2 ст. 28 та ч. 3 ст. 436-2 Кримінального кодексу. Їм загрожує до 8 років ув’язнення з конфіскацією майна.

СБУ

Читайте також:


Що відомо про підозрюваних?

Судячи з фото, розповсюдженого СБУ, мова йде про Дар’ю Терновську та Сергія Лістунова. Перша родом з Луганська, але до повномасштабного вторгнення працювала у Харківському театрі для дітей та юнацтва.

На початку вторгнення Терновська публікувала дописи з закликами до миру, а пізніше заявила про вихід з Національної спілки театральних діячів України. 

Її чоловік Сергій народився у Харкові та працював у театрах Севастополя, Бєлгорода та Харкова, зокрема, у Харківському академічному українському драматичному театрі ім. Т. Шевченка та «Театрі 19». З початком повномасштабного вторгнення він активно публікував дописи з тезами російської пропаганди, в тому числі і про «фашизм в Україні».

Вже після активних обстрілів росіянами Харкова актори виїхали до Санкт-Петербурга та заснували там театр «Пітєр».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк