Головна - Новини - Вперше в історії. Українські прокурори повідомили про підозру росіянам за вчинення екоциду в Харкові

Вперше в історії. Українські прокурори повідомили про підозру росіянам за вчинення екоциду в Харкові

Час прочитання: 2 хв

Українські прокуратури вперше повідомили про підозру у скоєнні воєнного екоциду російському генерал-полковнику та його чотирьом підлеглим. Причиною став обстріл окупантами установки «Джерело нейтронів» у Харкові.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

14 лютого Офіс генерального прокурора заявив, що російському генерал-полковнику та його підлеглим повідомлено про підозру у вчиненні екоциду. За їхніми словами, це перший у світі випадок переслідування за злочин екоциду, вчиненого за час війни.

За даними слідства, підозрювані віддавали накази на обстріли Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут», де розміщена єдина у світі ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» та сховище ядерних матеріалів.

За висновками розслідування, політичне та військове керівництво держави-агресора добре знало про існування та розташування цієї ядерної установки, тож удари були не випадковими.

«Наскільки нам відомо, це буде перший у світі випадок кримінального переслідування за злочин екоциду, вчинений під час війни. За наявною інформацією, підозрюваний командир також був причетний до злочинів у Сирії. Тоді він не був притягнутий до відповідальності і тепер воює проти України», — зазначив генеральний прокурор України Андрій Костін.

Які наслідки обстрілів по науковому центру?

За 2022 рік по «Харківському фізико-технічному інституту» завдали 74 удари різними видами зброї: авіабомбами, осколково-фугасними снарядами ствольної артилерії, осколково-фугасними та касетними снарядами реактивних систем залпового вогню «Град», «Ураган», «Смерч» та «Піон».

Згідно з висновком комплексної судової інженерно-екологічної та економічної експертиз, росіяни заподіяли шкоди навколишньому природному середовищу на суму майже 15 мільярдів гривень. Вартість відновлення знищенних і пошкоджених будівель та споруд інституту становлять понад 30 мільйонів гривень. Ці цифри не остаточні, бо  ворожими обстрілами знищено ексклюзивне багатомільйонне обладнання, аналогів якого немає у світі.


Читайте також:


Хто ці підозрювані?

Пізніше Служба безпеки України оприлюднили імена росіян, що віддавали ці накази:

  • Керівник Західного військового округу збройних сил Росії генерал-полковник Олександр Журавльов.
  • Генерал-лейтенант Олег Маковецький — командувач 6-ї армії військово-повітряних сил та протиповітряної оборони;
  • Генерал-лейтенант Владислав Єршов — командувач 6-ї загальновійськової армії;
  • Полковник Павло Пілюков — командир 45-ї артилерійської бригади великої потужності;
  • Полковник Євген Геращенко — командир 79-ї гвардійської реактивної артилерійської Новозибківської бригади.

Підозри всім п’ятьом російським офіцерам оголошені заочно. Їм інкримінується вчинення злочинів, передбачених ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів і звичаїв війни, вчинені за попередньою змовою групою осіб) та ч. 2 ст. 28, ст. 441 (екоцид, вчинений за попередньою змовою групою осіб) Кримінального кодексу України.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк