Головна - Новини - У Харківській області створити два перші Центри життєстійкості. До кінця року їх буде ще десять

У Харківській області створити два перші Центри життєстійкості. До кінця року їх буде ще десять

Час прочитання: < 1 хв

У Харківській області відкрили перші Центри життєстійкості у Валківській та Кегичівській громадах області. До кінця року їх планують організувати ще у десяти громадах.

«Люк» розповідає, що це таке.

Що це за Центри?

23 січня Кабмін ухвалив порядок створення Центрів життєстійкості. Відтепер кожна громада може створити простір, де надаватимуть психологічну та соціальну допомогу мешканцям громад.

Керівниця департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації (ХОВА) Тетяна Печура розповіла, що у Центрах працюватимуть дитячі та дорослі психологи, соцпрацівники, помічники ветеранів, юристи та інші.

«Центр життєстійкості — це таке середовище, яке дозволить нам комплексно розвʼязувати питання, які виникають у людей або сімей, які звертаються до центру. Зокрема, повністю визначити потребу сім‘ї у послугах, надати їх і допомогти подолати складні життєві обставин, в яких опинилися родини», — сказала Тетяна Печура.

Крім цього, у Центрах надаватимуть послуги медіації — спеціалісти виступатимуть посередниками між людьми, що знаходяться по різні сторони конфлікту. Наразі навчання проходять 13 фахівців.

В ХОВА хочуть до кінця року створити простори у Балаклійській, Чугуївській, Пісочинській, Богодухівській, Ізюмській, Зміївській, Лозівській, Краснокутській, Первомайській та Шевченківській громадах.

«Якщо громада ухвалить рішення, що такий Центр життєстійкості необхідно терміново створювати, то вони можуть звернутися до нас із відповідним запитом, щоби ми допомогли за кошти обласного бюджету створити такі центри у співфінансуванні з коштами місцевого бюджету. Для цього повинна бути відповідна місцева програма, яка буде передбачати створення Центру життєстійкості», — розповіла Тетяна Печура.


Читайте також:


Як громада може створити свій центр?

Створити Центр життєстійкості може будь-яка громада України. Фінансування здійснює держава, а місцева влада забезпечує приміщення, яке зобовʼязується підготувати та утримувати.

Послуги у Центрах будуть надавати не державні працівники, а громадські організації та благодійні фонди. 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк