Головна » Новини » «Триває десятий рік». Вийшла нова книга від «Гарелеї Неотодрешь»

«Триває десятий рік». Вийшла нова книга від «Гарелеї Неотодрешь»

Час прочитання: 2 хв

Вийшло третє друковане видання від «Гарелеї Неотодрешь» під назвою «Триває десятий рік». Книга зібрала 30 історій молоді зі сходу України.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відомо про книгу?

«Триває десятий рік» — двомовна друкована збірка персональних історій дитинства і дорослішання молоді Луганщини та Донеччини, створена на базі архіву 14-8-22. Відповідно до нього, історії розділені на три частини:

  • 14 — 2014 — початок війни росії проти України, окупація частини Луганської та Донецької областей.
  • 22 — 2022 — початок повномасштабного вторгнення росії в Україну.
  • 8 — ∞ — нескінченні вісім років життя між цими датами.

«”Триває десятий рік” продовжує вивчати обличчя молоді Луганщини та Донеччини, а також впливу війни на їхнє дорослішання, тим самим підтримуючи дискурс про важливість дослідження персональної пам’яті. Книга присвячується Сходу та всім молодим людям України, чиї дитинство та юність були і є спотворені війною», — йдеться в описі до книги.

Куратором книги та менеджером проєкту є Віталій Матухно, в книжці зібрали 30 історій молоді зі сходу, а також 90 історій від Каті Дрозд, Машики Вишедської, Хорхе Фарго, Карини Алістратової та Єгора Кучерука.

книга

Читайте також:


Як отримати книгу?

Щоб отримати видання, необхідно заповнити форму за посиланням. Ціна — донат, бажано від 100 гривень, зібрані кошти підуть на діяльність «Гарелеї Неотодрешь» та на потреби ЗСУ.

Відправлення здійснюються як по Україні, так і в інших країнах, в яких працюють поштові сервіси «Нової Пошти». Для закордонних відправлень необхідно  спершу написати на сторінку проєкту «Гарелея Неотодрешь» в Instagram.

Що таке «Гарелея Неотодрешь»?

«Гарелея Неотодрешь» — проєкт художника, музиканта та куратора Віталія Матухна. Він починався у рідному для Віталія Лисичанську. Зазвичай роботи митців виставляли в закинутих будівлях і недобудовах, бо їх у Лисичанську було багато. З часом проєкт розширив географію і почав організувати виставки в інших містах сходу. Наприклад, у 2021 році «гарелея» влаштувала «турне» містами України, щоб відкривати локальних авторів широкому загалу. Тоді «Люк» встиг побачити кілька виставок «гарелеї» — на фестивалі The Most Fest у Костянтинівці, а також на рейві та в будівлі закинутого боулингу в Маріуполі.

Наразі головною метою проєкту є збереження та репрезентація локальної пам’яті людей та міст сходу України. В межах цього «Гарелея» випустила вже три книги і готує четверту.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк