Головна - Новини - У Саржиному Яру прибрали будинок-рибу. На його місці встановили сірий МАФ

У Саржиному Яру прибрали будинок-рибу. На його місці встановили сірий МАФ

Час прочитання: 3 хв

З території харківського Саржиного Яру прибрали будівлю у вигляді риби і замінили її на сірий МАФ.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

Днями в соціальних мережах з’явились знимки, на яких видно, що будинок-рибу в Саржиному Яру замінили на сірий МАФ.

У коментарі «Люк» керівниця архітектурної студії SBM Studio Ольга Клейтман, яка розробляла проєкт парку, розповіла, що в Саржиному Яру змінилась компанія з вилову риби у водоймі поруч. Але рішення встановити МАФ, за її словами, приймав керівник СКП «Харківзеленбуд» Дмитро Поздєєв.

«Він на свій розсуд весь Харків приводить до того ж стану, що і “парк бєлочки” [Центральний парк, яким раніше керував Поздєєв, — «Люк»]. Цю “рибу” просто прибрали, бо він так вирішив, і все. Жодного пояснення не було», — розповіла Клейтман.

Саржин Яр
Фотографія «до/після» Саржиного Яру. Джерело: «Харків для Людей»

Архітекторка зазначила, що будівлю часто відзначали на міжнародних конкурсах, однак місто, за її словами, зацікавлене у тому, щоб зробити простори «такими ж, як всюди».

«Вони [представники Харківської міської ради] відчувають, що там щось не те, і треба зробити те ж, що і всюди. І тоді там інші люди будуть ходити і не буде осередку вільнодумства. Вони навмисно знищують Саржин Яр», — зазначила Ольга Клейтман.

Вона також додала, що на відміну від того ж парку імені Шевченка, у Саржиному Яру не ремонтують стежки. Крім цього, там висаджують квіти, що суперечить початковій концепції парку — там були рослини, що притаманні саме харківській місцевості.

Зазначимо, що Саржин Яр високо оцінила архітектурна спільнота, та й сама Харківська міськрада хвалилась гран-прі парку на Національній премії з ландшафтної архітектури і садового дизайну.


Читайте також:


Що кажуть у міськраді?

В коментарі «Люк» директор Департаменту у справах інформації та зв’язків з громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко заявив, що «риба» належала попередньому власнику, який «зник два роки тому». Через це її не можна було використовувати і довелося встановлювати МАФ. Він, за словами Сидоренка, ще незавершений.

Зазначимо, що у спілкуванні з журналістом «Люк» Сидоренко дотримувався токсичної манери комунікації та іронізував на рахунок важливості новини у воєнний час.

Саржин Яр
Фрагмент листування журналіста «Люк» із Юрієм Сидоренком

Як раніше намагались забудувати Саржин Яр?

2 серпня 2023 року комунальне підприємство «Харківзеленбуд» опублікувало тендер на проєктування майбутнього офісного центру в Саржиному Ярі. За ці послуги планувалось виплатити 7,5 мільйонів гривень. Єдиним його учасником стало приватне підприємство «Паллада», що спеціалізується на будівництві, інжинірингу, геології та геодезії.

11 серпня, після широкого розголосу можливої забудови Саржиного Яру, харківський міський голова Ігор Терехов провів закриту зустріч із представниками молодіжних організацій. На ній, за словами присутніх, він пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто здійняв суспільний резонанс.

У відповідь на це 13 серпня громадські діячі, архітектори, юристи та небайдужі харків’яни провели спонтанний пікнік на захист парку. Зокрема, Ольга Клейтман детально розповіла, що не так з майбутнім проєктом, і чому в цьому місці неможливо побудувати обіцяний чиновниками підземний комплекс із укриттями.

Також на зустрічі юрист Михайло Яременко допоміг організувати збір підписів під колективною скаргою щодо будівництва майбутнього центру в рекреаційній зоні. 

5 вересня стало відомо, що від ідеї реалізації проєкту у Саржиному Яру відмовились.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк