Головна - Новини - Тендер із забудови Саржиного Яру обіцяють скасувати

Тендер із забудови Саржиного Яру обіцяють скасувати

Час прочитання: 3 хв

Харківська міська рада пообіцяла скасувати тендер на розробку проєктної документації для будівництва офісного центру у Саржиному Ярі, але не відмовилася від самої ідеї будівництва.

«Люк» розповідає детальніше.

Що відбувається?

Сьогодні, 14 серпня, міська влада Харкова влаштувала пресконференцію з приводу проєкту побудови офісного центру у Саржиному Ярі. Заступник директора Департаменту ЖКГ Євген Пасенов розповів, що тендер на розробку проєктно-кошторисної документації скасують.

«Проведена нарада у міського голови. Замовник (департамент ЖКГ) не зміг захистити технічне завдання, а саме локацію для будівництва центру, тому ухвалили рішення скасувати торги на теперішній час», — пояснив він журналістам.

За словами Пасенова, міськрада все одно збирається побудувати у Харкові «багатофункціональний центр». Розглядатимуться ще кілька локацій, де це можна зробити. Пасенов пообіцяв, що технічне завдання цього разу буде відкритим, щоб продемонструвати відсутність саме офісних приміщень. У ньому буде детально розписано, яке саме бомбосховище планують побудувати. 

Чиновник також пояснив, що виділені на будівництво кошти є цільовими, тому направити їх на відбудову зруйнованого житла неможливо:

«З ними не можуть нічого зробити. 180 мільйонів [гривень] надані сюди й саме з цього приводу. Ми не можемо взяти й відремонтувати будинок», — розповів він.

Що цьому передувало?

11 серпня, після широкого розголосу можливої забудови Саржиного Яру, харківський міський голова Ігор Терехов провів закриту зустріч із представниками молодіжних організацій. На ній, за словами присутніх, він пообіцяв притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто здійняв суспільний резонанс.

У відповідь на це 13 серпня громадські діячі, архітектори, юристи та небайдужі харків’яни провели спонтанний пікнік на захист парку. Зокрема, архітекторка Ольга Клейтман детально розповіла, що не так з майбутнім проєктом, і чому в цьому місці неможливо побудувати обіцяний чиновниками підземний комплекс із укриттями.

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Спонтанний пікнік обурених забудовою громадян

Також на зустрічі юрист Михайло Яременко допоміг організувати збір підписів під колективною скаргою щодо будівництва майбутнього центру в рекреаційній зоні. Зокрема, звернення відправлять до:

  • Офісу Президента України
  • Міністерства економіки України
  • Прокуратури Харківської Області
  • Харківської Міської Ради
  • ЦНАПу Шевченківського району Харкова
  • «Харківського антикорупційного центру»
  • БО «Мережа 100 відсотків життя».

«Люк» продовжує інформувати щодо ситуації довкола Саржиного Яру.


UPD 15/08: Ігор Терехов повідомив, що Харків 15 серпня підписує «Декларацію розбудови доброчесності» з Національним агентством із питань запобігання корупції (НАЗК). В цьому контексті він згадав і скандал довкола забудови Саржиного Яру, провину за який поклав на неназваних керівників:

«У нас була дуже неприємна подія, коли біля Саржиного Яру було об’явлено тендер на проєктування, а потім і будівництво багатофункціонального центру,сказав він в етері національного телемарафону.

Але керівники, які об’явили цей тендер, не довели свою позицію для суспільства, не довели до мене позицію щодо технічного завдання на проєктування. Тому я вирішив цей тендер скасувати. Зараз працюють наші спеціалісти, щоб все було відкрито, чесно й прозоро, щоб громада та суспільство знали всі дії, яка робить міська влада».

Терехов також додав, що від самої ідеї нового будівництва коштом Фонду відновлення харківська влада не відмовилася, але готова до обговорення з громадою щодо конкретного місця цієї споруди. Технічне завдання ретельно проаналізують, й лише після цього відкриють тендер на проєктування, а пізніше — і тендер на будівництво.


UPD 16/08: Сьогодні, 16 серпня, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України (Мінвідновлення) провело засідання своєї міжвідомчої робочої групи. Про це повідомило видання «Накипіло».

На ньому піднімали зокрема й тему «багатофункціонального центру» у Харкові, який міськрада планувала побудувати у Саржиному Ярі. Міністр Олександр Кубраков поцікавився, наскільки необхідним є зараз цей проєкт і чи не краще його відкласти.

Євген Пасенов з департаменту ЖКГ попросив залишити кошти та запевнив, що пошук іншого місця харківській владі знадобиться тиждень:

«Ми повинні звертати увагу на громадськість. Там момент є, але не такий, як назагал вибухнув, — заявив він. — Тому за найближчий тиждень ми зробимо релокацію, в нас вже є місця де ми хочемо збудувати саме те, що і хотіли в передпроєктній пропозиції».

Він додав, що однією з умов будівництва центру є близькість до станції  метро, аби забезпечити безпеку людей в ньому.


UPD 5/09: Харків не буде будувати «міський багатофункціональний центр» у Саржиному Ярі. Натомість цю споруду перенесуть до трансферної станції метро. Про це повідомив депутат Харківської міської ради Дмитро Булах:

«Позавчора разом з [архітекторами, — «Люк»] Катериною Кублицькою, Олександром Маймескулом та Валерієм Пономарьовим зустрічалися з Ігорем Тереховим та відповідальними працівниками муніципалітету, — написав Булах на своїй Facebook-сторінці. — Обговорювали можливості побудови цього об’єкту на інших локаціях. Врешті домовилися про його будівництво неподалік станції метро “Метробудівників”».

Пан Булах подякував громадськості за позицію, а муніципалітету — за готовність говорити з експертами. Він назвав питання з Саржиним Яром закритим, проте Ольга Клейтман вважає інакше. На її думку, доки не цільове призначення цієї ділянки не зміниться на рекреаційне, спроби її забудувати продовжуватимуться.

Архітекторка організувала новий збір підписів із відповідним зверненням до міськради. Долучитися до нього можна у кав’ярні Half an Hour на вулиці Чернишевській, 95.

Антон Алохінссон, фото — Олександр Осіпов, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк