Головна - Новини - Харківська інженерна академія не хоче приєднуватись до Каразіна. Чому — відповідає колектив

Харківська інженерна академія не хоче приєднуватись до Каразіна. Чому — відповідає колектив

Час прочитання: 2 хв

Колектив Української інженерно-педагогічної академії, що знаходиться в Харкові, заявив про недостатню комунікацію з Міністерством освіти та науки (МОН) стосовно їхнього приєднання до Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

5 лютого колектив Української інженерно-педагогічної академії зібрався у пресцентрі «Укрінформу», щоб пояснити свою позицію щодо ідеї Міністерства освіти про злиття їхнього вишу з ХНУ ім. Каразіна.

Ректор академії, доктор педагогічних наук, професор Денис Коваленко заявив, що колектив дізнався про плани Міносвіти зі ЗМІ. Наразі, за його словами, ніяких перемовин з боку академії щодо приєднання до Каразіна не ведеться. 

«Ми поважаємо наших колег з університету імені Каразіна, але ніякого відношення до Української інженерно-педагогічної академії цей заклад не має і у напрямах підготовки, і за спеціальностями за якими ми готуємо фахівців жодним чином ми з цим навчальним закладом не перетинаємося», — сказав Коваленко.

Крім цього, ректор зазначив, що в академії наразі навчається понад 4850 людей, працює 250 викладачів (з яких 80% мають наукові ступені), а також 32 особи навчально-допоміжного персоналу.

«Жодних нарікань з боку МОН щодо нашої роботи не було. Крім того, ми вважаємо, що ми потрібні державі, щоб виконувати завдання з розвитку у воєнний, післявоєнний час… Ми єдиний заклад в Україні, який спеціалізується на підготовці кадрів для системи профтехосвіти. У нас присутні всі 13 спеціалізацій за спеціальністю 015 «професійна освіта», і девʼять із них за державним замовленням», — підкреслив Коваленко.

Також він додав, що академія є членом Міжнародної федерації товариств інженерної освіти та Міжнародного товариства інженерної педагогіки. Понад половина випускників вишу влаштовується на роботу за фахом.

Як додав на пресконференції перший проректор з науково-педагогічної роботи, кандидат технічних наук, доцент Сергій Петров, академія отримала два довгострокові гранти університетів з країн ЄС, викладачі вишу публікують статті, які індексуються в наукометричній базі Scopus, при навчальному закладі працюють дві вчені ради.

Петров також зазначив, що колектив вже два місяці намагається провести зустріч з керівництвом МОН, щоб прояснити ситуацію, але поки що цього так і не сталось.


Читайте також:


Що цьому передувало?

Наприкінці січня Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький, який займається реформою вишів, заявив про рішення об’єднати Українську інженерно-педагогічну академію (УІПА) з ХНУ імені В.Н. Каразіна. 

Об’єднати вирішили через те, що за останні десять років рівень працевлаштування випускників УІПА не перевищує 25%.

«Хочу звернути увагу, що цей виш [УІПА, — «Люк»] має найвищу в Харкові кількість осіб чоловічої статі [віком] 25+, яких прийняли за минулий рік на навчання. Я думаю, ми всі розуміємо, про що йде мова, — зауважив Михайло Винницький, — Так само це виш, який має надзвичайно високу кількість вступників і, взагалі, осіб, які вчаться за заочною формою навчання. В принципі, нема нічого проти заочної форми. Але питання в тому, чи зможе ця форма забезпечити в такій кількості настільки необхідну якість».

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк