Головна - Новини - Три харківських театри потрапили у шортлист фестивалю-премії «ГРА»

Три харківських театри потрапили у шортлист фестивалю-премії «ГРА»

Час прочитання: 2 хв

Всеукраїнський театральний фестиваль-премія «ГРА» оголосив фіналістів у п’яти номінаціях. Зокрема, у шортлист увійшли Харківський театр опери та балету імені М.В. Лисенка, Харківський театр ляльок імені В.А. Афанасьєва та Харківський драматичний театр імені Т.Г. Шевченка.

«Люк» розповідає, в яких номінаціях і з ким змагатимуться театри.

Що відбулось?

Національна спілка театральних діячів України оприлюднила перелік фіналістів V Всеукраїнського театрального фестивалю-премії «ГРА». Про це спілка повідомила у Facebook.

Так, у фінал фестивалю-премії пройшли 14 вистав. Переможців обиратимуть у п’яти номінаціях:

  1. «За найкращу драматичну виставу»; 
  2. «За найкращу камерну виставу»;
  3. «За найкращу музичну виставу у жанрі опери / оперети / мюзиклу»;
  4. «За найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм»;
  5. «За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни».

У номінаціях «За найкращу виставу для дітей» та «За найкращу танцювальну виставу і виставу фізичного театру» жоден з претендентів не набрав достатньої кількості голосів для виходу у фінал.

В яких номінаціях змагатимуться харківські театри?

Серед харківських театрів у шортлист потрапили:

  1. Харківський театр опери та балету імені М.В. Лисенка — номінація «За найкращу музичну виставу у жанрі опери/оперети/мюзиклу» (опера «Вишиваний. Король України»). Театр змагатиметься із Львівським театром оперу та балету імені Соломії Крушельницької, який пройшов у шортлист одразу з двома постановками: «Сокіл» та «Алкід».
  2. Харківський театр ляльок імені В.А. Афанасьєва — із постановкою «Вертеп» став одним із чотирьох фіналістів номінації «За найкращу виставу на перетині театральних жанрів, мистецького синтезу і перформативних форм». Серед інших театрів: Львівський академічний драматичний театр імені Лесі Українки (вистава «146 зірок, видимих неозброєним оком»), Івано-Франківський національний академічний драматичний театр («Лісова пісня на полі крові») та київська мистецька формація «Ігнеа Корда» («Вертеп. Необарокова містерія»).
  3. Харківський драматичний театр імені Т.Г. Шевченка — увійшов до переліку в номінації «За найкращу виставу-рефлексію на події російсько-української війни» із виставою «Нехай щастить». Змагатиметься за перемогу із Одеським музично-драматичним театром імені Василя Василька (вистава «Саша, винеси сміття») та Київським академічним театром на Печерську («Я, війна і пластикова граната»).

Що це за фестиваль-премія?

Засновником й організатором фестивалю-премії «ГРА» є Національна спілка театральних діячів України. Головна мета заходу — популяризувати й стимулювати розвиток вітчизняного театрального мистецтва в усіх його жанрах, стилях і формах.

У 2022 році через початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну фестиваль не проводився. Цьогоріч захід відбудеться за підсумками 2021 і 2022 років.

Олександра Пономаренко, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк