Головна - Новини - У Харкові витратять понад 3,3 мільйона гривень на оренду трамваїв у сумнівного постачальника

У Харкові витратять понад 3,3 мільйона гривень на оренду трамваїв у сумнівного постачальника

Час прочитання: 3 хв

Харківське трамвайне депо уклало договір оренди 16 трамвайних вагонів з компанією, що має зв’язок із директором Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради. Вартість угоди становить  близько 3,3 мільйона гривень. Тендер на цю закупівлю не оголошувався.

«Люк» ділиться подробицями.

Що саме відбулося у Харкові?

10 квітня комунальне підприємство (КП) «Жовтневе трамвайне депо» уклало договір з ТОВ «Технології електротранспорту» на оренду у Харкові 16 трамвайних вагонів. Сума угоди становить 3 340 800 гривень включно з ПДВ. Таким чином, місто щомісячно виплачуватиме 24 тисячі гривень за кожен вагон.

Проте відповідна закупівля з’явилася на порталі Prozorro лише 22 квітня. КП не стало оголошувати тендер, а одразу розмістило укладений договір від 10 квітня, обґрунтовуючи це тим, що не отримало жодної тендерної пропозиції для участі у відкритих торгах.

Обґрунтування закупки вагонів у Харкові поза тендерними процедурами
Обґрунтування закупки вагонів поза тендерними процедурами

Читайте також:


Як фірма-підрядник пов’язана із чиновниками міськради?

ТОВ «Технології електротранспорту» належить Авєр’янову Павлу Павловичу. Людина з практично такими сами прізвищем, ім’ям та по батькові (Авер’янов Павло Павлович) керує аграрною компанією ТОВ «Ефективне землеробство», зареєстрованою у Красноградському районі Харківщини.

За даними системи YouControl, 33% цього підприємства належить Наталії Дорош — дружині директора Департаменту будівництва та шляхового господарства Харківської міської ради Дмитра Липового.

Часткою у «Ефективному землеробстві» володіє дружина директора Департаменту міськради
Часткою у «Ефективному землеробстві» володіє дружина директора Департаменту міськради

Також Наталії Дорош частково належить ТОВ «Авто кіт», зареєстроване у Харкові за адресою: вул. 23 Серпня, 34, офіс 12. У цьому ж приміщенні зареєстровано сільськогосподарську компанію ТОВ «Аграрій Слобожанщини», керівником та власником якої є той-таки Авєр’янов Павло Павлович.

Що не так з компанією-підрядником?

«Технології електротранспорту» неодноразово ставали об’єктом розслідування Харківського антикорупційного центру. Так, у 2016 році кероване Липовим КП підписало з цим ТОВ угоду вже через кілька тижнів після його реєстрації. Тоді за капітальний ремонт трамваїв місто заплатило «Технологіям електротранспорту» 67,1 мільйона гривень.

Через пів року «Жовтневе трамвайне депо» уклало з компанією пані Дорош ще одну угоду щодо капремонту трамвайних вагонів — цього разу на 17 мільйонів гривень. Тоді ж розслідувачі дізналися, що дніпродзержинське КП «Трамвай» відремонтувало трамваї у того ж підрядника, але вже на пів мільйона гривень дешевше, ніж у Харкові. Проте у тендерній документації зазначено, що самі «Технології електротранспорту» не мають необхідної кількості працівників та техніки. Роботи фактично виконуватиме КП «Салтівське трамвайне депо», підзвітне все тому ж Дмитру Липовому.

Субпідрядником «Технологій електротранспорту» у Харкові є КП «Салтівське трамвайне депо»
Субпідрядником «Технологій електротранспорту» є КП «Салтівське трамвайне депо»

Подібні непрозорі схеми оплати через «фірму-прокладку» привернули увагу слідчих, які підозрювали працівників «Жовтневого трамвайного депо» та «Технологій електротранспорту» у зловживанні службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди. Проте це не завадило депо укласти ще одну угоду з цією компанією у лютому 2017 року — вже на 47,8 мільйона гривень, а через рік — провести капремонт за 19 мільйонів гривень з бюджету Харкова.

«Люк» намагався отримати коментар у КП «Жовтневе трамвайне депо» або у відповідального за цю закупівлю Олега Максимова, проте вказані у публічному доступі номери виявилися невірними, а саме КП знаходиться у стадії припинення. Керівник ТОВ «Технології електротранспорту» Павло Ковтуненко відмовився коментувати угоду з оренди трамваїв безоплатно, не під запис вимагаючи в нашого журналіста «поділитися грошима».

 Текст та обкладинка — Антон Алохінссон

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк