Головна - Новини - «Про відьом і забобони». У Харкові стартує проєкт цифровізації етнографічних матеріалів

«Про відьом і забобони». У Харкові стартує проєкт цифровізації етнографічних матеріалів

Час прочитання: 2 хв

Цього четверга у Харкові презентують проєкт цифрового архіву етнографічних матеріалів Слобожанщини та Полтавщини. Він міститиме оцифровані описи обрядів, звичаїв та побуту наших предків. Організатори обіцяють онлайн-версію вже в жовтні.

«Люк» розповідає, що це за проєкт, та коли можна відвідати його презентацію.

Що це за проєкт?

У четвер, 27 липня, у Харкові презентують проєкт зі створення цифрового архіву етнографічних матеріалів Слобожанщини та Полтавщини. Він має назву «Розкажіть, а як ви святкували..?» і містить унікальні описи обрядів та звичаїв наших пращурів.

Онлайн-архів складатиметься з рукописів та аудіофайлів з інформацією про українські святкування, вірування та побут. Ідея його створення виникла з необхідності зберегти та відкрити для широкого загалу напрацювання дослідників за понад 30 років роботи, — пояснюють організаторки у пресрелізі.

«Значна частина етнографічних описів Слобідської України зафіксована саме етномузикологами, відомими харківськими та сумськими збирачами фольклору і через відсутність фінансування та мотивації десятиліттями залишалася в чернетках, не публікувалася», — зазначає наукова координаторка проєкту Галина Лук’янець.

Як створюється цей цифровий архів?

Проєкт об’єднує IT-фахівців та дослідників традиційної культури України. Розробники, дизайнери, аналітики даних працюють у команді з етнографами та фольклористами:

«Ми намагаємося створити справді інноваційне рішення, — говорить координаторка IT-напрямку Світлана Коновалова. — Важливо не лише забезпечити доступ до матеріалів, а й розробити зручну систему пошуку та фільтрації, передбачити можливість подальшого розвитку продукту».

Команда працює над цифровими культурними проєктами з 2019 року, коли запрацював цифровий архів фольклору Слобожанщини та Полтавщини. На цьому сайті зараз представлено 1685 зразків музичного фольклору: аудіозаписи колядок, щедрівок, чумацьких пісень, колискових тощо.

Цифровий архів фольклора Слобожанщини та Полтавщини існує ще з 2019 року
У окремому розділі сайту з’являться і результати роботи нового проєкту

«Нові сторінки сайту з колоритними описами звичаїв, святкувань, оповіданнями про відьом і забобони можна буде читати, використовувати в навчальній та науковій сфері, а також для створення літературних творів, сценаріїв тощо. Враховуючи фізичну загрозу людським життям, будівлям та матеріалам, ми прагнемо прискорити нашу справу», — підкреслює Галина Лукʼянець.

Ініціаторки проєкту обіцяють відкрити онлайн-версію вже у жовтні. До його створення може долучитися кожен охочий, надіславши відповідні матеріали, які після оцифрування завантажать на сайт.

Як потрапити на презентацію?

Презентація проєкту «Розкажіть, а як ви святкували…?» відбудеться 27 липня о 13:00 у пресцентрі медіагрупи «Накипіло» за адресою: Харків, вул. Мистецтв, 14.

Проєкт реалізовано за сприяння Українського культурного фонду, створеного у 2017 році для розвитку національної культури та мистецтва та широкого доступу українців до національного культурного надбання.

Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк