Головна - Новини - Трамвай на Весніна комунальники прибрали з власної волі, — Харківська міськрада

Трамвай на Весніна комунальники прибрали з власної волі, — Харківська міськрада

Час прочитання: 2 хв

На судовому засіданні у справі про знищення трамвайної лінії на вулиці Весніна представниця Департаменту інфраструктури Харківської міської ради заявила, що комунальники прибрали рейки без прямого наказу, керуючись власними міркуваннями.

«Люк» відвідав засідання та ділиться подробицями.

Хто є сторонами у справі щодо трамвая на Весніна?

Сьогодні у Харківському окружному адміністративному суді відбулося нове засідання у справі щодо демонтажу трамвайної лінії на вулиці Весніна. Позивачі Ірина Кравченко, Олексій Свід та Павло Храмов продовжують свої спроби довести, що це був не ремонт, а саме реконструкція. Це означає, що через неї потрібно було змінювати генплан Харкова, а отже — проводити попередньо громадські обговорення, чого не було зроблено.

Як і на попередніх засіданнях, сторону відповідача представляли Ілона Гевел від імені міськради та Тетяна Погудіна від імені міського Департаменту інфраструктури. Знову не з’явилися представники Управління з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту ЖКГ Харківської міської ради, а також Державного казначейства — вони залучені до справи як треті особи.


Читайте також:


Чого саме вимагають захисники трамвая?

На одному з попередніх засідань з’ясувалося, що рейки прибрало КП «Міськелектротранссервіс» (МЕТС), тому адвокат позивачів Андрій Коломійцев подав клопотання про залучення його до суду як третю особу. Це викликало заперечення з боку обох представниць міськради.

Оскільки з відкритих джерел стало відомо, що оплачував роботи з демонтажу Департамент ЖКГ, а КП МЕТС, у свою чергу, підпорядковується Департаменту інфраструктури, адвокат подав клопотання про залучення до суду і їх також: 

«Оскільки ми вже під час судового розгляду по суті дізналися, хто ж демонтував колії, то в нас змінилися наші вимоги щодо відповідачів, — пояснює пан Коломійцев у коментарі після засідання. — Оскільки Харківська міська рада каже, що вони не мають до цього жодного відношення, до вимоги визнати їх дії незаконними ще й додався термін “бездіяльність”».

Cуддя Анатолій Бідонько зачитує резолютивну частину ухвали
Cуддя Анатолій Бідонько зачитує резолютивну частину ухвали

Як розвиватиметься справа далі?

Суд задовольнив обидва клопотання позивачів. Тепер склад відповідачів змінився, а отже — суд знову переходить на підготовчу стадію. Це дає змогу позивачам змінити свої позовні вимоги до дій міськради, яка намагається переконати суд, що не контролює діяльність власних комунальних підприємств.

Зі слів Тетяни Погудіної, Департамент інфраструктури не може втручатися у діяльність КП МЕТС, тому комунальники почали демонтували колії у травні 2022 року, діючи як окремий суб’єкт господарювання. Причиною демонтажу рейок на одному з попередніх засідань Ілона Гевел назвала їх пошкодження російськими обстрілами. Проте, це не підтверджується відповіддю Управління СБУ в Харківській області, яке не фіксувало таких пошкоджень.

Відповідь Управління СБУ у Харківській області щодо пошкодження трамвайних рейок
Відповідь Управління СБУ у Харківській області щодо пошкодження трамвайних рейок

«Те, що це незаконно, я думаю, очевидно вже абсолютно всім, — зазначає адвокат Коломійцев. — А позиція “ми нічого не знаємо” означає бездіяльність. Значить, вони нічого в місті не контролюють: якісь комунальні підприємства та невідомі особи щось демонтують, щось асфальтом закатують».

Люк продовжує стежити за даною справою. Наступне судове засідання відбудеться 14 грудня об 11:00.

Текст та фото — Антон Алохінссон, обкладинка — Макс Бурєнок

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк