Головна - Новини - Міськрада Харкова намагається ввести суд в оману щодо демонтажу рейок на вулиці Весніна

Міськрада Харкова намагається ввести суд в оману щодо демонтажу рейок на вулиці Весніна

Час прочитання: 2 хв

На вчорашньому засіданні у справі про демонтаж трамвайної колії на вулиці Весніна представниця Харківської міської ради заявила, що комунальники прибрали рейки через пошкодження російськими обстрілами.

«Люк» з’ясував, що не так із цією заявою.

Що міськрада каже з приводу демонтажу трамвайних рейок?

Вчора у Харківському окружному адміністративному суді пройшло чергове засідання у справі щодо знищення міською владою трамвайної лінії на вулиці Весніна. Це засідання стало вже третім, де відбувається розгляд справи по суті. Як і з більшістю попередніх, що тривали у межах підготовчого провадження протягом п’яти місяців, у ньому зробили перерву, оскільки міськрада намагається затягнути процес.

На минулому засіданні представниця міської ради Ілона Гевел заявила, що міськрада не ухвалювала рішення про демонтаж колії. Посилаючись на відповідь комунального підприємства «Міськелектротранссервіс» (далі по тексту — КП), вона стверджує, що рейки демонтували за ініціативи самих комунальників, оскільки вони були пошкоджені російськими обстрілами навесні 2022 року.


Читайте також:


Що не так із заявою міськради?

«Люк» зробив запит до Харківської обласної прокуратури, Служби безпеки України та Головного управління Національної поліції України у Харківській області (ГУНП). У ньому ми намагалися з’ясувати два моменти:

  1. Чи реєструвалися відповідними органами випадки пошкодження рейок на вулиці Весніна та Журавлівському узвозі навесні 2022 року?
  2. Чи зверталися до цих органів представники міської влади або комунальних підприємств міста щодо необхідності зафіксувати такі пошкодження?

Відповіді від прокуратури та ГУНП надійшли протягом тижня. У обох випадках правоохоронці відповіли, що не мають інформації про пошкодження трамвайних рейок на вулиці Весніна. Від міської влади таких звернень теж не надходило.

Відповідь ГУНП України у Харківській області щодо пошкодження трамвайних рейок

Відповідь Харківської обласної прокуратури щодо пошкодження трамвайних рейок

Що каже Терехов з приводу демонтажу рейок?

Попри офіційну позицію міськради у суді, що підпорядковані їй департаменти не проводили реконструкцію вулиці Весніна, харківський міський голова Ігор Терехов неодноразово наголошував на необхідності реконструкції цієї ділянки — і робив це навесні минулого року, ще до початку робіт з демонтажу колії.

Зокрема, під час травневої сесії Харківської міськради у 2022 році він відповів на запит депутат Дмитра Булаха:

«Ми не приймаємо незважених рішень, — наголосив Терехов. — Сьогодні, у військовій обстановці, ми разом із комунальними службами знайшли в собі волю та мужність розпочати глобальну перебудову логістики транспорту».

Міський голова пояснив, що замість трамвая по маршруту вулиця Весніна — Журавлівський узвіз планується запустити електробуси. Про вимушену необхідність демонтувати трамвайну колію нібито через російські обстріли він не згадав.

«Те, що ми знімаємо рейки — це правильний крок, — продовжив міський голова. — Рейки потрібно перекласти, створити нову логістику».

У заяві Терехова, опублікованій на сайті міськради у лютому 2023, він також підкреслює необхідність розширення вулиці Весніна за рахунок демонтажу рейок — знову без жодної згадки про російські обстріли як причину. Про плани даного розширення представники міськради заявляли ще до повномасштабного вторгнення Росії.

Заява Ігоря Терехова щодо демонтажу трамвайних рейок у лютому 2023

Заява Євгенія Водовозова про реверсивний рух трамваїв на Весніна у червні 2021

Наступне засідання у справі відбудеться 29 листопада, о 12:00.

«Люк» продовжує стежити за ситуацією довкола суду щодо демонтажу трамваю на вулиці Весніна.

Текст — Антон Алохінссон, обкладинка — Катерина Переверзева

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк