Головна - Новини - В Україну повернулося скіфське золото, яке намагалася привласнити Росія

В Україну повернулося скіфське золото, яке намагалася привласнити Росія

Час прочитання: 2 хв

Через майже десять років судових процесів до України повернулися експонати з тимчасово окупованих Росією кримських музеїв. Це найбільш коштовна українська колекція, яку країні-агресору так і не вдалося привласнити.

«Люк» розповідає, що це за золото, і як воно опинилося за кордоном.

Що це за золото?

Сьогодні, 28 листопада, Музей історичних коштовностей України презентував артефакти з колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря». Вони повернулись до України з Нідерландів, де знаходилися понад 10 років. Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України (МКІП).

Поверненню колекції скіфського золота в Україну всіляко протистояла Росія, домагаючись через європейські судові інстанції повернути його до музеїв тимчасово окупованого Криму. Проте, зрештою, суд став на бік України. 

«Вітаю усіх нас з цією перемогою. Для мене це надзвичайна честь, адже я брала участь в усіх судових засіданнях, — відзначила на презентації перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова. — Цей кейс вчить нас одному: якщо не зупинити агресію, вона збільшиться у просторі. Справедливість має бути відновлена, і РФ має бути покарана».


Читайте також:


У презентації також взяли участь очільник МКІП Ростислав Карандєєв, заступниця Міністра юстиції України Ірина Мудра та Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Нідерланди в Україні Єннес де Мол

Центр експозиції складають золоті прикраси скіфського періоду

т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв на презентації експонатів. Фото: МКІП

Золото представляє собою лише частину експонатів виставки, яка 10 років була у Нідерландах

т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв на презентації експонатів. Фото: МКІП

Чому  скіфське золото взагалі було за кордоном?

Влітку 2013 року експозиція з кримських музеїв, що включала зокрема й золоті вироби скіфської доби, вирушила на своєрідні «гастролі» по музеях Європи. У 2014 році в Музеї Алларда Пірсона при Амстердамському університеті відкрилась виставка «Крим — золотий острів у Чорному морі». Вона включала 565 експонатів з чотирьох українських музеїв.

Після початку російської окупації Криму доля цих артефактів опинилася у підвішеному стані. Договір про організацію виставки чітко визначав, що власником експонатів є Україна. Однак Росія наполягала: оскільки тепер вона контролює кримські музеї, то й експозицію мають повернути їй, а не Україні. У Верховному суді Нідерландів почалася тривала боротьба за скіфське золото.

Лише 9 червня 2023 року, після десятиліття судового процесу, суд нарешті постановив, що Музей Алларда Пірсона повинен передати експонати з виставки Національному музею історії України. І вчора, 27 листопада, на офіційній Instagram-сторінці МКІП з’явився допис, що експонати приїхали до України.

«Після десятирічної юридичної боротьби, Скіфське золото нарешті повернулося на батьківщину», — сказано у заяві МКІП. Її супроводжує відповідний ролик-тізер із музейним боксом на фоні інтер’єру одного з храмів Києво-Печерської лаври.

Наступного дня Ростислав Карандєєв разом із уповноваженим представником Музею відкрили один з боксів та показали частину колекції.

«”Скіфське золото” – найбільш коштовна українська колекція, яку росіянам так і не вдалося привласнити, — прокоментував чиновник на презентації. — Віримо, що після повернення Криму артефакти повернуться додому».

Невдовзі колекція буде повністю експонована.

Антон Алохінссон, фото — МКІП, обкладинка — Катерина Переверзева

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк