Головна - Новини - Харківський гурт 0%Mercury посів призове місце у найбільшому метал-конкурсі світу
…

Харківський гурт 0%Mercury посів призове місце у найбільшому метал-конкурсі світу

Час прочитання: 3 хв

2 липня маткор-гурт з Харкова 0%Mercury виступив на сцені найбільшого метал-фестивалю світу Wacken Open Air, який щорічно проходить у Німеччині. Гурт також взяв участь у конкурсі Wacken Metal Battle, де посів третє місце серед команд із 30 країн.

«Люк» поспілкувався з музикантами 0%Mercury про те, як все відбулось і як артисти розповідали про війну в Україні на такому масштабному івенті.

Що це за фестиваль і конкурс?

Wacken Open Air (W:O:A) — найбільший у світі фестиваль важкої музики. Щорічно, з 1990-го, проходить у передмісті Вакен, що на півночі Німеччини. Неофіційно вважається головною метал-подією у світі — приймає більше 85 тисяч відвідувачів.

З 2003 року в межах фестивалю проходить конкурс Wacken Metal Battle, в якому беруть участь до 40 країн світу. Традиційно переможців конкурсу оголошують на самому фестивалі, де й виступають учасники. 

Цього року Україну представив харківський маткор гурт 0%Mercury. 2 липня він виступив наживо у Німеччині та дізнався, що посів третє місце серед 30-ти інших метал-колективів. У якості приза гурт отримав €3000 та музичні інструменти.

Гурт 0%Mercury на фестивалі Wacken Open Air

«Настрой був бойовий: гідно представити Україну на світовій метал сцені, — розповідає «Люку» бас-гітарист 0%Mercury Паша II

Ми були впевенні у власних силах, але не були впевнені шо “Вакен” і металхеди готові до нашої хаотичної музики. Але виявилось, що все зійшлось».

Як пройшов виступ 0%Mercury?

За словами учасників 0%Mercury, через введення Міністерством культури низки умов для виїзду митців закордон барабанщик та гітарист гурту залишились в Україні. Для виступу на Wacken Open Air їх замінили музиканти Антон Касаткін (Space Of Variations) та Артур Кузьмік (колишній барабанщик 0%Mercury).

«Ми встигли зробити одну репетицію у Польші, по дорозі на “Вакен”, — згадує Паша II.

Перед виступом у нас було 25 хвилин на ченджовер [зміну] з попереднім гуртом, підключення і саундчек [перевірку звуку]. Що мало, але мало бути достатньо. Ми підключились за 10-15 хвилин і паралельно відчекали [перевірили] барабани. Потім зіграли пів пісні ще інструментально, але за чотири хвилини до виступу відказала радійка [радіосистема для моніторинга звуку] вокалістки. То часу розбиратись не було, я віддав свою систему ушного моніторингу, і ми погнали грати».

Виступ вже доступний за посиланням на сайті Wacken Open Air.

Гурт показав себе авдиторії найбільшого метал-фестивалю світу та звернув увагу на те, що досі в Україні триває війна.

«Тема України була для нас основною, і ми дуже гарно відчували підтримку з усіма, з ким спілкувались і кому давали інтерв’ю. Може, це тому, шо це для нас особисто було дуже важливо розмовляти про Україну: і публічно, і в особистих розмовах. Ми не зустріли жодної людини, для якої ситуація була “не така однозначна”, — каже басист гурту.

На виступ люди прийшли з прапорами України, з “російським кораблем”, відповідали “Героям Слава!”. Під час виступу [вокалістка] Лєна подякувала за підтримку України і нагадала, що війна ще триває, і нам потрібна підтримка всього світу».

Що це за гурт і коли його можна почути наживо?

0%Mercury — хаотичний металкор із жіночим екстрим-вокалом. Гурт заснований у Харкові у 2016 році. Дискографія нараховує два мініальбоми й декілька синглів.

Цієї п’ятниці гурт почне тур українськими містами, аби презентувати новий альбом «We should definitely do this!». Серед міст у переліку є й Харків.

Усі міста і дати туру доступні за посиланням.

Олександра Пономаренко, фото — Паша II, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою.

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк