Головна - Новини - ЮНЕСКО підтримає 14 українських культурних проєктів. Серед них два харківських

ЮНЕСКО підтримає 14 українських культурних проєктів. Серед них два харківських

Час прочитання: 2 хв

У 2024 році міжнародна організація ЮНЕСКО профінансує 14 українських культурних проєктів, що перемогли у конкурсі програми (re)connection. Серед них є харківські проєкти від театру «Нафта» та мистецького об’єднання Memory Lab.

«Люк» розповідає детальніше.

Що це за проєкт?

(re)connection UA 2023/24 — друга ітерація проєкту у межах стратегічного партнерства громадської організації «Музей сучасного мистецтва», мистецької фундації Ukrainian Emergency Art Fund та ЮНЕСКО. Проєкт має підтримати розвиток культурного життя в Україні. 

Програма фінансується з бюджету UNESCO Heritage Emergency Fund. Під час опенколу організатори звертали увагу на проєкти, присвячені відновленню зв’язків між митцями та їх аудиторіями, дослідженню деколонізаційних процесів в Україні, обговоренню нового суспільного договору в Україні тощо.

Які проєкти перемогли?

26 лютого «Музей сучасного мистецтва» повідомив, що допомогу загальною сумою у 140 тисяч доларів отримають 14 українських проєктів:

  • «Тіло небезпеки». Перформативно-танцювальна вистава, що досліджує досвід перебування у стані постійної загрози, від незалежного театру «Нафта» у партнерстві з ГО «Держава і Я» (Харків).
  • «Жінки Лота». Виставковий проєкт мистецького об’єднання Memory Lab у Харкові, в партнерстві з ГО Detail (Івано-Франківськ / Харків).
  • «Насіння Поліни Райко». Спільнототворення навколо спадку Поліни Райко і його інтеграція в модерні мистецькі практики, ГО «Центр культурного розвитку “Тотем”» (Херсон / Тернопіль).
  • GAIA-24. Opera del Mondo. Геоісторична опера про гуманітарну та екологічну кризу, спричинену підривом Каховської ГЕС, мистецька фундація PORTO FRANKO (Івано-Франківськ / Київ).
  • «Прелюдія». Короткометражний фільм, що працює з темою психологічної травматизації цивільних під час війни, група «Кінотрон» (Київ).
  • «Татуювання війни». Програма підтримки молодих фотографів та фотографок з південних регіонів України і виставковий проєкт, Миколаївська школа фотографії MYPH (Миколаїв).
  • «Стирання та пригадування». Медіапроєкт, мистецько-дослідницька онлайн-платформа SONIAKH у партнерстві з ГО «Культурні географії» (Київ).
  • «Зміст». Друкований каталог мистецьких проєктів Музею сучасного мистецтва (Херсон) ім. С. Волязловського (МСМХ) до 20-річчя інституції, ГО «Музейні справи» (Херсон).
  • 5 Minutes for Ukrainian Art. Серія публікацій в онлайн-медіа Artslooker.com, ГО «Мистецька ланка» (Київ).
  • «Європейська спадщина Донбасу». Мультимедійний виставковий проєкт, ТОВ «435 ФІЛМС» (Київ).
  • «Вибачте Номерів Немає». Мистецька резиденція, ГО «Резиденція сучасного мистецтва “Вибачте номерів немає”» (Ужгород).
  • «Триває десятий рік». Збірка персональних історій дитинства і дорослішання молоді Луганщини та Донеччини від «Гарелея Неотодрешь», ГО «Молодіжна спільнота Лисичанська» (Лисичанськ / Львів).
  • «Любов варта всього». Альманах незалежного українського короткого метру, створеного під час повномасштабного вторгнення, ГО «86» (Славутич / Київ).
  • «Дослухаємося до всіх звуків. Насторожено майже принюхуємося до них, як пси». Дослідження звуко-візуального виставкового проєкту, ГО «Інституція Нестабільних Думок» (Київ).

Проєкти реалізують до кінця квітня цього року.


Читайте також:


Що за «Музей сучасного мистецтва»?

ГО «Музей сучасного мистецтва» — організація, яка має на меті створити новий тип професійної музейної інституції сучасного мистецтва в Україні. 

Після повномасштабного вторгнення Росії проти України, організація структурувала пріоритети у такі напрямки: підтримка і розвиток культурного поля, розбудова екосистемних проєктів, створення музею. 

Протягом 2022-2023 років команда «Музею сучасного мистецтва» започаткувала Український мистецький фонд екстреної допомоги (UEAF) та архів мистецтва воєнного стану, а також Ukrainian Museum of Contemporary Art (UMCA). 

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк