Головна - Новини - Документальний фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» покажуть в Україні
…

Документальний фільм Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі» покажуть в Україні

Час прочитання: 2 хв

31 серпня в український прокат вийде повнометражний документальний фільм «20 днів у Маріуполі» — дебютна робота харківського журналіста, фотографа, а відтепер і режисера Мстислава Чернова.

«Люк» розповідає, про що цей фільм, які нагороди він вже отримав і чому так важливо показати його світу.

Коли вийде фільм в Україні?

Документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» харківського журналіста і режисера Мстислава Чернова вийде в прокат в українських кінотеатрах з 31 серпня. Про це на своєму сайті повідомила кінокомпанія «Артхаус Трафік».

Окрім Чернова, над фільмом працювала команда інформагентства Associated Press (зокрема, фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко) та монтажери найдовшого документального серіалу телерозслідувань FRONTLINE

«Члени команди Associated Press стали останніми міжнародними журналістами в оточеному Маріуполі. Вони продовжили роботу в облозі та зафіксували кадри, які пізніше стали визначальними образами війни: смерті дітей, масові поховання, розбомблений пологовий будинок та інші жахи російських злочинів»,йдеться на сайті «Артхаус Трафік».

Про що цей фільм?

Фільм «20 днів у Маріуполі» розповідає, як місто переживало перші тижні російського вторгнення: обстріли, загибель мирного населення, бомбардування пологового будинку.

24 лютого 2022 року, за годину до початку повномасштабного вторгнення, представники Associated Press Мстислав Чернов, Євген Малолєтка і Василіса Степаненко приїхали у стратегічне портове місто Маріуполь. 

«Ми робили все, аби пробити інформаційну блокаду, щоб розповісти історії людей з Маріуполя. Деякі з них ви бачили з новин. Картинки повністю зруйнованих мікрорайонів. Російські бомби у пологовому будинку. Лікарі, які боролися за життя дітей, травмованих уламками. Батьки у траурі. Масові поховання цих дітей», каже у тізері до стрічки Мстислав Чернов.

20 днів — саме стільки пробули журналісти в Маріуполі. 15 березня 2022-го команда Associated Press виїхала з міста через гуманітарний коридор. 

«Я плакав, коли знімав цей фільм. Плакав, коли монтував. Плакав, коли його показували в кінотеатрі, розповідає Чернов в коментарі «Люку».

Дехто думає, що камера «захищає», працює як посередник. Для мене це не так. Я пам’ятаю кожну деталь. Знову і знову повертаюсь до тих трагедій.

Всі ми, українці, травмовані. Війна охопила всю країну. 

Для всієї команди та для мене особисто, ця нагорода [приз глядацьких симпатій Sundance, — «Люк»] — привілей. Це означає, що ми можемо розказати більшій кількості людей про трагедії, які сталися в Маріуполі. Нагорода дозволяє фільму знайти широку авдиторію, залишитись в історії як доказ потенційних воєнних злочинів росіян».

Які нагороди отримав фільм?

Прем’єра фільму відбулась 20 січня 2023 року на фестивалі незалежного кіно Sundance в США. Там стрічка отримала приз глядацьких симпатій.

Також фільм здобув низку нагород від Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), DocEdge (Нова Зеландія), Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society та Sheffield DocFest 2023 (Велика Британія).

У травні творців фільму за їхню роботу нагородили Пулітцерівською премією.

Вже понад тиждень, з 25 липня, фільм показують в Нью-Йорку, Чикаго, Лос-Анджелесі, Торонто, Сан-Франциско та інших містах Північної Америки.

Олександра Пономаренко, обкладинка — Катерина Дрозд


Читайте також:

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк