Головна - Новини - Момент із нагородженням «20 днів у Маріуполі» повернуть у телеверсію «Оскара»

Момент із нагородженням «20 днів у Маріуполі» повернуть у телеверсію «Оскара»

Час прочитання: 2 хв

Американська Академія кінематографічних мистецтв і наук заявила про плани створення оновленої скороченої телеверсії церемонії вручення премії «Оскар», куди увійде й епізод з нагородженням фільму Мстислава Чернова «20 днів у Маріуполі».

«Люк» розповідає детальніше.

Що кажуть в академії?

Джерела видання Deadline в Американській Академії кінематографічних мистецтв і наук заявили, що там планують створити нову телеверсію церемонії вручення «Оскара» на тлі скандалу через вирізане нагородження фільму «20 днів у Маріуполі».

Зазначимо, що до цього Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення звернулася до керівництва Walt Disney Company з проханням створити й розповсюдити оновлену міжнародну версію відео церемонії «Оскар», в якій був би фрагмент із нагородженням українського фільму «20 днів у Маріуполі».

Звернення адресували генеральному директору Disney Бобу Айгеру. В Нацраді зазначили, що українці добре сприйняли новину про перемогу фільму, а промову Мстислава Чернова цитували майже всі медіа в демократичних країнах.

«Сьогодні всі демократії світу підтримують будь-яку можливість протистояти воєнній агресії, що загрожує мирному світовому порядку. У цей момент ваш персонал ухвалює видалити частину церемонії, де журналісти отримують нагороду за повнометражну документальну стрічку, яка розповідає про жахи й нелюдську жорстокість війни! І цей момент, який викликав колосальну емоцію в залі кінотеатру “Долбі” і в численних дописах у інтернеті, не побачать глядачі у багатьох країнах Східної півкулі і ті, хто дивитиметься церемонію у подальших численних показах», — написали в Нацраді.

Там додали, що їм важко повірити у те, що рішення не внести момент нагородження є політичним і погодженим керівництвом компанії.


Читайте також:


Що цьому передувало?

11 березня о 20:30 на телеканалі «Суспільне Культура», який є ексклюзивним транслятором церемонії вручення «Оскара» в Україні, мали показувати її скорочену телеверсію. Однак після отримання матеріалів команда телеканалу виявила, що бракує моменту з нагородженням фільму «20 днів в Маріуполі» разом із промовою режисера Мстислава Чернова. Виявилось, що вирізали всю номінацію «Найкращий документальний фільм».

На «Суспільному» зауважили, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про російського опозиційного політика Олексія Навального, «знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду».

Представники Disney Entertainment заявили у відповіді на запит Української служби Голосу Америки, що окремі категорії шоу не вдалося включити в 90-хвилинну версію через часові обмеження. При цьому вибір номінацій для скороченої версії визначили нібито заздалегідь упродовж процесу планування декілька тижнів тому.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк