Головна - Новини - Disney вирізали нагородження «20 днів у Маріуполі» з телеверсії «Оскара». У чому причина?

Disney вирізали нагородження «20 днів у Маріуполі» з телеверсії «Оскара». У чому причина?

Час прочитання: 2 хв

Компанія The Walt Disney Company Limited вирізала нагородження фільму «20 днів у Маріуполі» зі скороченої телеверсії 96-ї Церемонії вручення нагород премії «Оскар». Зробили це нібито «через часові обмеження».

«Люк» розповідає детальніше.

Що сталося?

11 березня о 20:30 на телеканалі «Суспільне Культура», який є ексклюзивним транслятором церемонії вручення «Оскара» в Україні, мали показувати її скорочену телеверсію. Однак, після отримання матеріалів, команда телеканалу виявила, що бракує моменту з нагородженням фільму «20 днів в Маріуполі» разом із промовою режисера Мстислава Чернова. Виявилось, що вирізали всю номінацію «Найкращий документальний фільм».

«Наша команда була шокована та глибоко розчарована, коли не побачила у монтажі міжнародної версії номінацію “Найкращий повнометражний документальний фільм”, де справедливу нагороду здобула стрічка “20 днів у Маріуполі”. Потужна промова Мстислава Чернова підкреслила єдність між Україною й світом — тим прикріше бачити виключення цього повного правди й сили епізоду з версії, розповсюдженої для світових ліцензіатів премії “Оскар”. Сподіваємось, що організатори премії дослухаються до нашого протесту», — зазначив виконавчий продюсер телеканалу «Суспільне Культура» Лук’ян Галкін.

На «Суспільному» зауважили, що минулого року для цієї ж номінації, в якій перемогу здобула документальна стрічка про російського опозиційного політика Олексія Навального, «знайшлося місце у скороченій версії, як і для політичної промови його дружини Юлії Навальної, що приймала цю на позір аполітичну нагороду».


Читайте також:


Що відповіли у Disney?

Представники Disney Entertainment заявили у відповіді на запит Української служби Голосу Америки, що окремі категорії шоу не вдалося включити в 90-хвилинну версію через часові обмеження. При цьому вибір номінацій для скороченої версії визначили нібито заздалегідь упродовж процесу планування декілька тижнів тому.

«Втім, зведений підсумок усіх пропущених переможців, у тому числі “20 днів у Маріуполі”, до скороченої версії включено», — зазначили в Disney Entertainment.

Як фільм переміг на «Оскарі»?

У ніч на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася 96-та церемонія нагородження кінопремією «Оскар». Українську стрічку «20 днів у Маріуполі» визнали найкращим документальним фільмом минулого року.

Нагороду отримали його творці, зокрема режисер Мстислав Чернов, фотограф-документаліст Євген Малолєтка, а також продюсерка Василіса Степаненко. На сцену за статуеткою піднялися й інші члени знімальної групи.

«Це перший український “Оскар” в історії, і для мене це велика честь, — виголосив зі сцени Мстислав Чернов. — Але, мабуть, я буду і першим режисером, який скаже, що хотів би ніколи не робити цей фільм. Я б хотів обміняти цю нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч українців, щоб звільнила полонених».

Мстислав Чернов завершив промову вигуком «Слава Україні!». Весь зал супроводив команду фільму стоячи, довгими оваціями.

Текст і обкладинка — Антон Малиновський

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк