Головна - Новини - Україна отримала «Оскар» вперше в історії за документальний фільм «20 днів у Маріуполі»

Україна отримала «Оскар» вперше в історії за документальний фільм «20 днів у Маріуполі»

Час прочитання: 2 хв

Стрічка «20 днів у Маріуполі» харків’янина Мстислава Чернова завоювала премію Американської академії кіномистецтв як найкращий документальний фільм 2023 року. Україна отримала «Оскар» вперше за часів незалежності.

«Люк» ділиться подробицями.

Чому важливо, що Україна отримала Оскар?

У ніч на 11 березня у Лос-Анджелесі відбулася 96-та церемонія нагородження кінопремією «Оскар». Українську стрічку «20 днів у Маріуполі» визнали найкращим документальним фільмом минулого року.

Нагороду отримали його творці, зокрема режисер Мстислав Чернов, фотограф-документаліст Євген Малолєтка, а також продюсерка Василіса Степаненко. На сцену за статуеткою піднялися й інші члени знімальної групи.

Україна отримала Оскар вперше в історії — за документальний фільм «20 днів у Маріуполі»
Мстислав Чернов та інші творці фільму тримають перші українські «Оскари»

«Це перший український “Оскар” в історії, і для мене це велика честь, — виголосив зі сцени Мстислав Чернов. — Але, мабуть, я буду і першим режисером, який скаже, що хотів би ніколи не робити цей фільм. Я б хотів обміняти цю нагороду на те, щоб Росія ніколи не нападала на Україну, не окупувала наші міста, не вбивала десятки тисяч українців, щоб звільнила полонених».

Режисер додав, що покладає великі надії на присутніх, бо кінематограф формує спогади, а спогади — історію. Фільм допомагає зробити так, аби правда перемогла, а людей Маріуполя та всіх, хто віддали життя за Україну, ніколи не забули.

Мстислав Чернов завершив свою промову вигуком «Слава Україні!». Весь зал супроводив команду фільму стоячи, довгими оваціями.


Читайте також:


Які нагороди, крім «Оскара», отримав фільм «20 днів у Маріуполі»?

Стрічка «20 днів у Маріуполі» розповідає про перші тижні російського вторгнення у цьому місті, що супроводжувалися  обстрілами мирного населення та цивільної інфраструктури. Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко знаходилися у самому центрі оточеного росіянами Маріуполя, виїхати їм вдалося лише у середині березня.

Кадри з фільму «20 днів у Маріуполі», за який Україна отримала Оскар вперше в історії
Кадри з фільму «20 днів у Маріуполі»

Прем’єра фільму відбулась 20 січня 2023 року на американському фестивалі незалежного кіно Sundance. Там стрічка отримала приз глядацьких симпатій. Пізніше вона здобула нагороду Британської кіноакадемії (BAFTA) — другої за престижністю після «Оскара».

На початку 2024 року Мстислава Чернова відзначили премією Гільдії режисерів США за видатні режисерські досягнення у документальному кіно. Ще раніше — у 2023 році — Чернов, Малолєтка та Степаненко отримали Пулітцерівську премію, якою нагороджують за видатні досягнення у журналістиці.

Текст та обкладинка — Антон Алохінссон, фото — Kevin Winter, Gregg DeGuire та Chris Willard

«Люк» — це незалежне онлайн-медіа, яке знайомить харківців із культурою нового часу, висвітлює міські процеси та проблеми, стимулює до змін у місті та суспільстві, збирає на одному майданчику ком’юніті змінотворців та активних людей.

Якщо ви хочете підтримати «Люк» та виготовлення якісного медіа-контенту, ви можете оформити щомісячну підписку на Buy me a coffee або закинути донат разово будь-якою зручною для вас сумою

ПІДТРИМАТИ ЛЮК

Поділитись в соц мережах
Підтримати люк